Lucia-keräyksen avulla vertaistukea ja helpotusta elämään

Folkhälsanin FamiljeKraft-leirit tarjoavat ahdingossa oleville perheille mahdollisuuden kerätä voimia, lomailla ja tehdä haluamiaan asioita – ilman arjen velvollisuuksia. Leiriohjelma on runsas, mutta tarjottuihin aktiviteetteihin osallistuminen on täysin vapaaehtoista.

Näin osallistut keräykseen

Lahjoita MobilePaylla
Jos haluat käyttää MobilePay-sovellusta, voit maksaa haluamasi summan numeroon 61638.
100 prosenttia lahjoituksestasi menee Lucia-keräykseen, jos käytät MobilePayta.

Lahjoita tilisiirrolla
Keräykseen voit osallistua lahjoittamalla haluamasi summan keräystilillemme:
Aktia FI12 4055 1120 0450 79
Nordea FI64 1562 3000 1093 32
Danske Bank FI74 8000 1870 8920 73

Lahjoita tekstiviestillä
Voit myös lahjoittaa 5, 10 tai 20 € tekstiviestitse, lähettämällä tekstiviestin numeroon 17191.
Lahjoittaaksesi 5 euroa, lähetä viesti muodossa: 5e lucia etunimesi sukunimesi.
Huomaathan, että tekstiviestipalvelun palveluntarjoaja veloittaa meiltä lahjoituksen yhteydessä korkean maksun, joten valitsemalla toisen lahjoitustavan, suurempi osa lahjoitussummasta menee itse Lucia-keräykseen. (5 euron tekstiviestilahjoituksesta 3,20 euroa menee Lucia-keräykseen, 10 euron lahjoituksesta 6,60 euroa menee keräykseen ja 20 euron lahjoituksesta 13,60 euroa menee keräykseen.)

Lahjoita pankkitunnuksilla tai luottokortilla.
Tällä sivulla voit tehdä lahjoituksen Lucia-keräykseen pankkitunnuksilla tai luottokortilla.

– Eri perheillä on erilaisia tarpeita ja toiveita. Osa haluaa osallistua kaikkeen, toiset mieluummin lepäävät, viettävät aikaa itsekseen, toivovat kahdenkeskistä aikaa kumppaninsa kanssa tai ovat lastensa kanssa. Tärkeintä heille on saada tauko arjen stressistä, niin että he voivat löytää itselleen sopivan tavan akkujen lataamiseen, kertoo Katarina Fagerström, joka toimii Folkhälsanilla perhetyön asiantuntijana.

Leirejä ei ole tarkoitettu tietyn tyyppisille perheille tai perhemuodoille, vaan niille, joilla ei ole mahdollisuuksia lähteä lomalle. Syynä voi olla akuutti kriisi, vaikeasti hallittava arki, tulojen romahdus tai terveysongelmat.

– On tärkeätä ymmärtää, että osallistujien ongelmat ja diagnoosit vaihtelevat. Syyt perheiden kriisitilanteiden taustalla vaihtelevat suuresti, Fagerström painottaa.

Vanhempien joukossa juuri keskustelutuki ja yhteisöllisyys keräävät yleensä eniten kiitosta.

– Samankaltaisessa tilanteessa olevien vanhempien tapaaminen ja kokemusten jakaminen on tärkeää. Vaikka haasteet voivat vaikuttaa hyvin erilaisilta, niin lähes aina löytyy joukko yhteisiä nimittäjiä. Ennen kaikkea pyrimme keskittymään perheen omaan sisäiseen voimaan, mieluummin kuin ongelmiin.

Vanhempien keskustellessa, lapset saavat pitää hauskaa leikinohjaajien kanssa. Leikinohjaajilla on monia tärkeitä rooleja leirin aikana: he ovat viihdyttäjiä, lohduttajia, riitojen ratkaisijoita, yhteistyön rakentajia, keskustelutukia ja ajatusten sparraajia. He ovat yleensä erittäin pidettyjä, varsinkin kun he järjestävät vesileikkejä kylpylän houkuttelevissa altaissa.

– Lapset uisivat vaikka vuorokauden ympäri. Itse asiassa moni oppii leirillä uimaan. He voivat olla viittä vaille uintitaitoisia saapuessaan tänne, ja yhtäkkiä he osaavatkin uida, Fagerström kertoo.

Hänen mielestään leirin antoisimpia hetkiä ovat ne, kun saa seurata miten eri perheiden vanhemmat jakavat keskenään kokemiaan vaikeuksia, mutta myös toivoa ja käytännön vihjeitä.

– Voi ei, eihän näillä ihmisillä ole mitään ongelmia meihin verrattuna, on usein osallistujien ensireaktio. Tutustuttuaan toisiinsa osallistujat kuitenkin ymmärtävät monia asioita, joita eivät ole tulleet aikaisemmin ajatelleeksi. He huomaavat, miten moni muukin elää raskaita aikoja.

Näin Lucia-keräyksen rahat käytetään ahdingossa olevien lapsiperheiden hyväksi:

Vuosien 2014–2019 Lucia-keräyksen tuotoilla tuetaan lapsiperheitä, joilla on erilaisia vaikeuksia arjessaan. Viime vuonna keräys tuotti uuden ennätyksen, yli 193 000 euroa.

Näihin toimintoihin varat kanavoitiin:

• FamiljeKraft-leirit
• Lähisuhdeväkivalta: Folkhälsanin Trappan-projekti
• FöräldraKraft-ryhmät

Ahdingossa olevia perheitä on lähempänä kuin uskotkaan

Syitä lapsiperheiden ahdinkoon on monia. Köyhyys, sairaus tai puuttuva tukiverkosto voi uuvuttaa perheen ja tehdä vanhemmuudesta ylivoimaisen raskasta, vaikka halua ja kykyä olla hyvä vanhempi löytyykin.

Voimia leireiltä ja vertaistuesta

FamiljeKraft-leirit antavat vanhemmille muutaman päivän ajan mahdollisuuden irtautua arjen vaatimuksista ja miettiä vanhemmuuttaan. Lapset saavat samaan aikaan kokeilla sellaisia vapaa-ajan harrastuksia, joita he eivät ehkä muuten pääsisi kokeilemaan. Arvioinnit ovat osoittaneet perheiden tunteneen itsensä vahvemmiksi heti leirien päätyttyä. Vaikutus on myös jatkunut pitkään, ja lapset ovat saaneet ikimuistoisen loman täynnä toimintaa – jopa ainutlaatuisen, jos perhe elää köyhyydessä.

Perhe saa leiripaikan anomuksen kautta. Liitteenä tulee olla esimerkiksi kotikunnan sosiaalityöntekijän lausunto tuen tarpeellisuudesta.

Lähisuhdeväkivalta

Lähisuhdeväkivallan riski kasvaa vanhempien ollessa uupuneita ja ahdingossa. Väkivaltaa ehkäisevän työn keskiössä ovat lapset. Jos lapsi on joutunut todistamaan väkivaltaa, hän tarvitsee mahdollisuuden löytää sanoja kuvaamaan kokemaansa, myös silloin kun väkivalta ei ole kohdistunut häneen itseensä.

Väkivalta vaikuttaa koko kehoon ja jopa aivojen toimintakykyyn. Jatkamme työtä, jonka tavoitteena on lisätä ammattilaisten rohkeutta ottaa lähisuhdeväkivalta puheeksi ja tarjota lapselle mahdollisuuksia keskusteluun. Trappan on menetelmä, jossa 4–8 keskustelussa käydään järjestelmällisesti läpi lapsen tai nuoren kohtaama väkivalta. Folkhälsanin Trappan-työ käynnistyi vuosien 2008–2010 Lucia-keräysten yhteydessä.

Vuonna 2019 jatkamme ammattilaisten kouluttamista Trappan-menetelmään, sekä Etelä-Suomessa että Pohjanmaalla. Tavoitteenamme on varmistaa, että jokaisessa kunnassa on koulutettu ammattilainen, joka voi käydä Trappan-keskusteluja väkivaltaa lähipiirissään kokeneen lapsen kanssa.

Vertaistukea teinien vanhemmille

Monelle vanhemmalle teini-ikäinen lapsi on iso haaste. Perheestä irtautuminen voi ottaa rankkoja ilmenemismuotoja. Vanhemmille tarjoamme tueksi ryhmäkeskusteluja, joissa heillä on mahdollisuus huomata, etteivät he ole yksin ja että jokainen perhe on ainutlaatuinen.

Folkhälsanilla on pitkä kokemus vanhempien ja heidän teini-ikäisten lastensa tukemisessa ryhmissä. Uusin tukimateriaali luotiin 2000-luvun alussa nimellä FöräldraKraft.

Vuonna 2015 FöräldraKraft-pilotointi jatkui riskiryhmään kuuluvien perheiden parissa. Teimme yhteistyötä muutaman kunnan sosiaaliviranomaisten kanssa (koulukuraattorit ja lastensuojelun sosiaalityöntekijät).

Näin voit osallistua keräykseen

Osallistut keräykseen äänestämällä Suomen Luciaa. Voit myös osallistua keräykseen äänestämättä, suoralla lahjoituksella Lucia-tilin tai MobilePayn kautta.

Keräykseen voit osallistua lahjoittamalla haluamasi summan keräystilillemme:

Aktia FI12 4055 1120 0450 79
Nordea FI64 1562 3000 1093 32
Danske Bank FI74 8000 1870 8920 73
Voit myös lahjoittaa haluamasi summan MobilePaylla numeroon 61638.
Poliisihallitus on myöntänyt keräysluvan. Luvan numero on RA/2018/8.