Julkaistu 29.11.2019

”Hyvinvointivaltio perustuu yhteisvastuuseen”

Suomen Lucian 2019 kruunaa presidentti Tarja Halonen. Hän arvostaa Lucia-perinnettä ja Lucia-keräyksen tavoitetta tukea hädänalaisia perheitä eri tavoin.

Presidentti Tarja Halonen tarjoaa kahvia ja piparkakkuja toimistollaan Hakaniemessä, esittelee pikkuruista, markkinoilta hankittua piparkakkutaloa ja harmittelee, että isommat talot oli jo myyty loppuun. Presidentti puhuu lämpimästi lähestyvästä joulunajasta – ja valon tuojasta, Luciasta.

– Keskellä talvea, varsinkin nyt kun talvet ovat aiempaa lämpimämpiä ja pimeämpiä, on tärkeää kertoa valon voittavan – ja valo symbolisoi tässä kaikkea hyvää.

– Jos tarkastelemme Lucia-perinnettä kokonaisuutena, ja mistä kaikki Sisiliassa aikoinaan alkoi, perinnehän tavallaan kertoo heräävästä feminismistä. Itsenäinen tyttö pitää puolensa ja haluaa kulkea omaa tietään. Vaikka kertomus toki onkin erittäin traaginen ja julma.

Kahdentoista vuoden ajan Tarja Halonen sai vastaanottaa Lucian tasavallan presidenttinä.

– Lucian vierailut olivat aina erittäin hienoja tapahtumia, ja aloittivat joulunajan Mäntyniemessä. Minulla on monia hienoja muistoja näistä käynneistä. Tämän lisäksihän olen helsinkiläinen, joten olen nähnyt Lucian joka vuosi – tämän perinteen niin ruotsin- kuin suomenkielisetkin helsinkiläiset tuntevat, ja isän puolelta minulla on myös ruotsinkielistä sukua.


Meidän on sanottava vastaan

Folkhälsanin Lucia-perinne on 70 vuoden ajan auttanut ja tukenut hädänalaisia perheitä eri tavoin.

– Nykyään tiedämme huomattavasti aiempaa paremmin, että lapsen ensimmäiset vuodet ovat erittäin tärkeitä, että perhe on tärkeä perusta ja että meidän on autettava niitä perheitä, jotka tarvitsevat tukea.

– Folkhälsanin osuus Lucia-perinteestähän kytkeytyy pitkälti pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon ja siihen, että voimme tehdä hyvää yhdessä. Ihmiset unohtavat usein, että hyvinvointivaltio perustuu yhteisvastuuseen. Osittain tehtäviä on siirretty valtiolle, kunnille ja kirkolle – mutta on muutakin. Yhteiskunta tarvitsee sosiaalisia organisaatioita ja yksittäisiä ihmisiä, jotta löytäisimme ne aukot, joissa tarvitaan apua ja sillanrakentamista.

Presidentti Halonen korostaa kerta toisensa jälkeen, että jokainen voi tehdä jotakin myös pienemmässä mittakaavassa. Kuka tahansa voi kärsiä hätää – pitää avata silmät ja katsoa ympärilleen.

– Nykyään puhutaan paljon hybridisodasta, mutta yhteiskunnan polarisaation vähentämiseksi meidän pitäisi ehkä kehittää hybriditaito: olisimme aina läsnä, samalla tavalla kuin he, jotka yrittävät levittää vihaa. Meidän on kuunneltava sydämillämme ja aina oltava valmiina sanomaan vastaan.

– Mutta me ihmiset emme myöskään ole pyhiä, vaikka Lucia melkein sitä onkin – joten meidän on oltava armollisia itseämme kohtaan. Me kaikki teemme virheitä.


Kohti parempaa yhteiskunnallista ilmapiiriä

Tarja Halonen on ollut uraauurtava Suomen toistaiseksi ainoana naispresidenttinä sekä naisulkoministerinä, ja arvostaa siksikin Lucia-perinnettä, jonka keskiössä on vahva ja rohkea nainen.

– Once is not enough, sanon usein englanniksi.

Mutta hän ei työskentele pelkästään tyttöjen ja naisten puolesta, vaan tasa-arvon ja sen puolesta, että kaikilla olisi samat lähtökohdat.

– Tytöt voivat tehdä mitä tahansa, pojat voivat tehdä mitä tahansa, ja unelmat toimivat siltana tulevaisuuteen. Tavatessani lapsia, sanon toisinaan: ei ole tärkeää, miksi haluat tulla, vaan mitä haluat tehdä.

Halonen on aina työskennellyt ihmisoikeuksien puolesta ja seissyt heikkojen puolella sekä työskennellyt erinäisten vähemmistöjen kanssa. Hän on myös saanut tuta tiukentuneen yhteiskunnallisen ilmapiirin ja vihapuheen.

– Äskettäin ilmaisin tukeni sisäministeri Maria Ohisalolle pakolaiskysymyksissä Twitterissä. Ette voi kuvitellakaan sitä likapostin määrää sen jälkeen. Se herätti hirvittävän paljon vihaa. Ajattelen, että tämä on yhteiskunnassamme uutta, viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanutta, ja se on todella huono asia. Mutta toivon, että omalta osaltani voin auttaa ja tukea ihmisiä ja organisaatioita, kuten Folkhälsania, luomaan parempaa yhteiskunnallista ilmapiiriä.


Presidentti Halonen työskentelee edelleen paljon, niin Suomessa kuin globaalistikin, ja myöntää, että hänen on vaikea sanoa ei – etenkin kun merkittävä osa Suomessa tehtävästä solidaarisuustyöstä tehdään muun työn ohella.

– Mutta on hienoa voida tehdä tällaista työtä koko elämänsä. Tämä on elämäntapa, saan itsekin paljon tästä, ja mieheni on aivan samanlainen. Välillä, kun istumme samassa kokouksessa, nauramme ja sanomme, että meillä on tänään perhepäivä.

Presidentti Halonen on tottunut esiintymään suurten yleisöjen edessä, mutta tunnustaa, että Lucia-kruunajaiset hieman jännittävät.

– On tämä jännittävää! Tuntuu hieman samalta kuin koululaisena, ja se on hieno tunne.

Teksti: Mira Honkavaara
Kuvat: Jenny Blomqvist