Julkaistu 12.2.2021

Lucia-keräys ylsi erinomaiseen tulokseen

Vuoden 2020 Lucia-keräystulos on kokonaisuudessaan reilut 171 000 euroa. Keräystuotot käytetään ennaltaehkäisevään työhön lapsiperheille, joilla eri syistä on haasteita arjessaan.

Lucia-keräys, joka tänä vuonna päättyi 31.1.2021, ylsi erinomaiseen tulokseen – varsinkin kun ottaa huomioon koronapandemian mukanaan tuomat rajoitukset. Itse keräysosio, jossa yksityishenkilöt, yritykset ja organisaatiot voivat lahjoittaa rahaa, ylsi itse asiassa ennätystulokseen, reilut 158 000 euroa. Keräyksen toinen osio, jossa varoja kerätään esimerkiksi markkinoiden, Lucia-kulkueen ja merkkimyynnin avulla, kärsi paljon koronapandemian aiheuttamista rajoituksista, eikä yltänyt tavoitteeseen. Kokonaistulos, 171 000 euroa, on kuitenkin erinomainen. Kerättyjen varojen ansiosta Folkhälsan voi tukea monia tukalassa asemassa olevia perheitä vuonna 2021.

Varhainen välittäminen tärkeää

Lucia-keräyksen tuotot on ohjattu samaan tarkoitukseen – ennaltaehkäisevään työhön lapsiperheille, jotka ovat tukalassa asemassa – vuodesta 2014. Lapsiperheillä voi olla haastavaa monista eri syistä. Esimerkiksi sairaudet, taloudelliset vaikeudet tai arjen tukiverkoston puuttuminen lisäävät uupumisen riskiä monissa perheissä, vaikka halua ja kykyä hyvään vanhemmuuteen olisikin. Varhainen välittäminen hyödyttää niin perheitä kuin yhteiskuntaakin: tuen ansiosta suuria toimenpiteitä ei välttämättä myöhemmin tarvita.

– Järjestämme jatkossakin FamiljeKraft-leirejä, joiden aikana perheet saavat mahdollisuuden kerätä voimia sekä saada uusia näkökulmia ja työkaluja tilanteensa käsittelyyn ja parantamiseen. Tänä vuonna suunnitteilla on viisi tällaista leiriä. Sopeudumme tietysti koronarajoituksiin, ja tarvittaessa siirrämme leirien ajankohtaa, mutta pyrimme toteuttamaan tuen leirimuodossa myös tänä vuonna. Tämän lisäksi voimme järjestää monia perhetukiryhmiä – fyysisesti tai verkossa – sekä Trappan-koulutuksia ammattihenkilöille, jotka työssään kohtaavat väkivaltaa kokeneita lapsia, Folkhälsans förbundin perhe- ja suhdetyön osastopäällikkö Pia Rosengård-Andersson sanoo.

 

Kiitos yksityishenkilöille, yrityksille ja organisaatioille

Tämän vuoden Lucian äänestys kymmenen ehdokkaan joukosta sekä yksityishenkilöiden lahjoittamat varat ylsivät uuteen ennätykseen 2020 – erittäin iloinen yllätys tänä poikkeusaikana.

Tämän vuoden uutuus oli Lucia-leivos, jonka Fazer Café Kluuvikatu lanseerasi yhteistyössä Folkhälsanin kanssa. Jokaisesta myydystä leivoksesta Fazer Café Kluuvikatu lahjoitti yhden euron Folkhälsanin Lucia-keräykseen. Myynti ylitti odotukset, ja keräyksen saama lisäapu ilahdutti suuresti. Lucia-leivos tekee ensi sesonkina paluun kahvilan valikoimassa.

– Olemme erittäin kiitollisia avustuksista, joilla niin yksityishenkilöt, organisaatiot kuin yrityksetkin ovat tukeneet Folkhälsanin Lucia-keräystä. Jokainen avustus, niin pieni kuin suurikin, on äärimmäisen tärkeä työssämme tukea tarvitsevien perheiden puolesta. Lucia-keräys on tehokas ja turvallinen tapa antaa tukea sitä tarvitseville täällä koti-Suomessa. Lämmin kiitos kaikille teille, jotka olette osallistuneet keräykseen, Folkhälsanin toimitusjohtaja Georg Henrik Wrede sanoo.

Yhteisvoimin

Suomen Lucia-keräys toteutetaan yhteisvoimin tukea tarvitsevien perheiden hyväksi. Monet organisaatiot ja varsinkin ihmiset työskentelevät yhdessä saman tarkoituksen eteen: Folkhälsan, Svenska Yle, Hufvudstadsbladet sekä monet vapaaehtoiset tekevät omalta osaltaan työtä keräyksen eteen ja mahdollistavat sen, että Lucia on valon juhla koko Suomessa.

Tällä kertaa Lucia-juhlinta oli täysin erilaista aiempiin vuosiin verrattuna, pääkaupunkiseudun erittäin tiukkojen rajoitusten takia. Lucian kruunaus tapahtui tyhjässä kirkossa: paikalla olivat vain Suomen Lucia 2020 Ingrid Enckell, kruunaaja, opetusministeri Li Andersson sekä kuoronjohtaja Jannike Sandström. Lucian vierailut toteutettiin ulkosalla tai verkossa, ja monet vierailut yksinkertaisesti peruttiin. Tämän vuoden erittäin arvostettu uutuus oli Lucia-aamun lähetys Suomen Kansallismuseosta.

– On ihanaa nähdä, miten Lucia saa ihmiset mukaansa, vuosi toisensa jälkeen. Haluan välittää suuren kiitoksen kaikille, jotka osallistuivat Lucia-juhlintaan. Olen ylpeä, iloinen ja vaikuttunut siitä, miten kaikista rajoituksista ja nopeasti muuttuvista säännöistä huolimatta onnistuitte luomaan tunnelmallisen, iloisen ja hienon Lucia-kauden, Folkhälsans förbundin johtaja Viveca Hagmark sanoo.

– Tiesin toki jo etukäteen, että Lucia tuo mukanaan iloa, mutta oli jotain aivan muuta saada kokea se oikeasti. Vaikka katsojilla oli kasvomaskit, näimme silmät ja aavistimme hymyt. On niin hauskaa saada laulaa ja tuoda valoa pimeyteen, Suomen Lucia 2020 Ingrid Enckell sanoo.

Suomen Lucia kerää varoja Folkhälsanille yhteistyössä Hufvudstadsbladetin ja Svenska Ylen kanssa.

 

Lisätietoja antaa viestintäjohtaja Camilla Westerlund, puh. 050 374 8239.
Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen lucia@folkhalsan.fi.

Lue lisää Suomen Luciasta ja osallistu keräykseen osoitteessa www.lucia.fi
Tykkää Suomen Luciasta Facebookissa: www.facebook.com/finlandslucia
Tykkää Suomen Luciasta Instagramissa: @finlandslucia