Julkaistu 20.10.2020

Suomen Lucia 2020 – muutokset koronatilanteen vuoksi

Suomen Lucian kruunaus Helsingin tuomiokirkossa ja sitä seuraava Lucia-kulkue ovat perinteisesti olleet suuri kansanjuhla, joka on täyttänyt tuomiokirkon ja kerännyt noin 30 000 ihmistä Senaatintorille sekä kulkueen reitille. Tänä vuonna elämme kuitenkin koronapandemian kanssa, ja Lucia-juhlallisuuksia on sopeutettava, jotta ne olisivat tartuntamielessä mahdollisimman turvalliset. Samalla Folkhälsanille on entistä tärkeämpää, että Lucia voi levittää lämpöä, valoa ja toivoa kaikille tarvitseville.

Folkhälsan noudattaa viranomaisten ohjeita ja tekee organisaationa kaikkensa, jotta Lucia-juhlallisuudet ovat turvalliset sekä Lucialle että hänen saattueelleen ja kaikille, joiden luona hän vierailee. Tällä hetkellä (20.10.) suunnitelmissa ovat seuraavat suojatoimenpiteet:

  • Lucia-kuoron harjoituksissa noudatetaan turvallisuusohjeita. Harjoitukset ovat pienehköissä ryhmissä ja osin etänä, kuoron jäsenillä on kasvosuojus ja he pitävät turvaetäisyyden. Kuoro harjoittelee myös lyhyemmissä jaksoissa ja suurissa tiloissa.
  • Kruunauksen aikana Helsingin tuomiokirkko ei ole avoinna yleisölle. Pidämme kirkossa olevien ihmisten määrän minimissään, ja läsnä ovat vain tunnelmalliseen televisiolähetykseen tarvittavat henkilöt. Lucia-seurueen jäsenten määrää on rajoitettu, samoin kuin kuorolaisten ja muiden muusikoiden. Myös tarpeellinen henkilökunta pidetään minimissään. Kirkossa paikalla on ainoastaan yksi valokuvaaja ja pari toimittajaa. Kaikki henkilöt, jotka eivät näy kuvissa, käyttävät kasvosuojusta. Kaikki pitävät turvaetäisyyden. Lucia-kuoron osalta pohdimme erilaisia ratkaisuja, jotta ääni kuulostaisi siltä kuin sen pitää ja jotta kuorolaiset voisivat samalla olla riittävän etäällä toisistaan.
  • Tänä vuonna ei järjestetä Lucia-kulkuetta. Lucia laskeutuu tuomikirkon portaita alas puolivälin tasanteelle, jossa hän antaa televisiohaastattelun, ja menee sitten takaisin kirkkoon. Ulkopuoliset eivät saa tulla lähelle, esimerkiksi valokuvia ottaakseen.
  • Lucian perinteiset vierailut sairaaloihin, vanhainkoteihin ja tapahtumiin suunnitellaan siten, että ne voidaan järjestää turvallisesti. Kukin vierailu suunnitellaan erikseen hoitolaitoksen kanssa. Suomen Lucia ja Lucia-kuoro vierailevat yleensä lähes 100 sairaalassa, vanhainkodissa, yrityksessä ja tapahtumassa joulukuussa ja tammikuussa. Tänä vuonna vierailut ovat fyysisiä paikan päällä vierailuita, mikäli ne voidaan järjestää kaikille osapuolille turvallisesti. Muussa tapauksessa vierailut toteutetaan virtuaalisesti. Kaikkien osapuolten turvallisuuteen kuuluu esimerkiksi se, että Lucia-saattueen ja yleisön sekä yksittäisten yleisön jäsenten välillä voidaan pitää turvaetäisyys. Teemme kuitenkin parhaamme, jotta kaikki voivat nauttia Lucian lämmöstä ja laulusta myös – ja eritoten – tänä vuonna.
  • Nauhoitamme videon, joka voidaan esittää, mikäli Lucia ei pääse paikalle fyysisesti. Etäyhteydellä, kuten FaceTimella tai suoratoistolla, tapahtuvien vierailujen mahdollisuuksia selvitetään.
  • Kukaan itsensä vähänkään sairaaksi tunteva tai karanteenissa oleva ei saa osallistua tapahtumiin. Tämän vuoksi teemme varasuunnitelmat kullekin tapahtumalle.

Folkhälsan seuraa tilannetta sekä voimassa olevia viranomaisten suosituksia jatkuvasti ja sopeuttaa suunnitelmansa niihin. On siis täysin mahdollista, ettei kaikkia suunniteltuja tapahtumia toteuteta – tai että parhaassa tapauksessa voimme sallia enemmän yleisöä kuin nyt pidämme mahdollisena.

Koronapandemian vuoksi talvesta tulee monelle erityisen raskas. Lucia-keräyksen tulot käytetään tänä vuonna erityisen ajankohtaisesti ongelmallisen arjen kanssa kamppailevien perheiden tukemiseen. Folkhälsan haluaa Lucian välityksellä tuoda toivoa, lämpöä ja valoa.