Publicerad 7.2.2020

Fint resultat för luciainsamlingen

Luciainsamlingen 2019 inbringade sammanlagt 181 000 euro. De insamlade medlen används till förebyggande arbete för barnfamiljer som har det svårt.

Luciainsamlingen avslutades 31.1.2020 och resultatet är mycket fint, 181 000 euro. Bara en gång tidigare har resultatet varit högre, fjolårets rekordresultat var 193 000 euro. 2017 samlade luciainsamlingen 164 000 euro och året innan 148 000 euro.

Finlands Lucia fyllde 70 år 2019. Tack vare det fina resultatet kan vi igen stöda många utsatta familjer.

– Det här är väldigt värdefullt, en förutsättning för att vi ska kunna stöda människor i en jobbig livssituation. Vi är mycket glada och tacksamma, säger Pia Rosengård-Andersson, avdelningschef för familjer och relationer på Folkhälsans förbund.

– Vi kommer att fortsätta ordna FamiljeKraft-läger, i år har vi fem sådana inplanerade. Dessutom kan vi arrangera ett antal föräldrastödsgrupper samt Trappan-utbildningar för professionella som i sitt arbete möter barn som bevittnat våld.

Tidiga insatser viktiga

Luciainsamlingen har haft samma ändamål sedan år 2014. Det finns många olika orsaker till att barnfamiljer har det tungt. Till exempel fattigdom, sjukdom eller brist på nära stödjande relationer gör att många familjer löper risk för att bli utmattade och inte orka med sitt föräldraskap trots att viljan och förmågan till gott föräldraskap finns.

Tidiga insatser är bra för familjerna men också för samhället, då man möjligen kan förebygga att större insatser behövs.

– Ensamhet är en stor utmaning i vårt välfärdssamhälle. Genom lucia kan vi skapa gemenskap, vi kan ta hand om varandra och vi kan stöda dem som har det svårt, säger Georg Henrik Wrede, vd för Samfundet Folkhälsan.

– Vi är hjärtligt tacksamma för de storartade bidrag som privata personer, organisationer och företag givit Folkhälsans luciainsamling. Alla bidrag, små och stora, är ytterst viktiga till förmån för vårt arbete för utsatta familjer. Luciainsamlingen är ett effektivt och säkert sätt att stöda utsatta här hemma i Finland. Än en gång – tack!

Gemensamma krafter

Finlands Lucia är både en kulturtradition och en insamling. Luciamaskineriet består av många olika delar och framför allt av många personer: både anställda på Folkhälsan, Yle och Hufvudstadsbladet och av många frivilliga som på olika sätt bidrar till traditionen och insamlingen.

– Vi är väldigt glada över det starka engagemang lucia skapar, säger Folkhälsans förbunds direktör Viveca Hagmark.

– Vi har ett stort antal frivilliga som ger av sin tid och sitt kunnande för att ordna besök på sjukhus, daghem, äldreboenden, fester och konserter. Vi ser hur oerhört meningsfulla och betydelsefulla dessa möten är.

”Alla behöver lite lucia i sitt liv”

Finlands Lucia 2019 Sara Ray hann tillsammans med sina tärnor göra över hundra besök på sjukhus, äldreboenden och fester i december och januari.

– Det här var mycket större än jag väntade mig, säger Sara Ray.

– De flesta berördes av vår sång, vårt ljus och vår närvaro. Alla ser ut att behöva lite lucia i sitt liv. Jag överraskades själv av hur berörd jag blev.

Yles sändning från kröningen av Finlands Lucia i Helsingfors domkyrka lockade nästan 100 000 tittare till Yle Fem. På Arenan följde cirka 5 000 tittare med luciakröningen. Flera tusen följde också med kröningen på plats inne i kyrkan och via storskärm utanför på Senatstorget. De vackraste julsångerna med Finlands Lucia sändes i Yle Fem och TV1 och sågs totalt av över 250 000 tittare.

Finlands Lucia förvaltas av Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och Svenska Yle.

 

Ytterligare information ger kommunikationsdirektör Camilla Westerlund, tfn 050 374 8239.
Du kan också skicka e-post till lucia@folkhalsan.fi.

Läs mer om Finlands Lucia och delta i insamlingen på www.lucia.fi
Gilla Finlands Lucia på Facebook: www.facebook.com/finlandslucia
Gilla Finlands Lucia på Instagram: @finlandslucia

Foto: Folkhälsan/Askar Ibragimov