Publicerad 22.11.2019

Unik, mäktig och stämningsfull – Finlands Lucia firar 70 år med konsert

– Vi ville skapa en unik konsertupplevelse och bjuda på en annorlunda sida av luciatraditionen, säger luciakörens dirigent Jannike Sandström om välgörenhetskonserten som ordnas för att fira Finlands Lucias 70-årsjubileum.

 Folkhälsans luciakonsert ordnas i Helsingfors 15.12. Det är en välgörenhetskonsert och intäkterna går till luciainsamlingen som görs till förmån för familjer och personer i utsatta situationer.

Förutom Finlands Lucia 2019 medverkar Luciakören, Frida Andersson, Vasas flora och fauna samt Josefin Silén och ett husband under ledning av Anssi Växby

Jubileumskör

Dessutom blir det några allsånger. Konsertens final framförs av en jubileumskör med både årets luciaensemble och tidigare lucior och tärnor. 
– Vi framför några av de mest omtyckta arrangemangen under min tid som dirigent, säger Jannike Sandström.
– Det kommer att bli mäktigt! 

Bland de tidigare luciorna som är med i årets jubileumssatsning finns Nora Peltola, Finlands Lucia 2011. 
– Det är fint att jubileumsåret och vår underbara och fina tradition firas med denna konsert, säger hon.
– Konserten ska ge en varm känsla med fina traditionella och nyare jullåtar.

Jannike Sandström har fungerat som luciakörens dirigent sedan 2007. Under de senaste åren har hon också ansvarat för musikinnehållet under kröningen i Helsingfors domkyrka. I år har hon dessutom varit med och planerat jubileumskonserten. 
– Vi ville skapa en unik konsertupplevelse och bjuda på en annorlunda sida av luciatraditionen. 

Nyheter och nostalgi 

Nostalgifaktorn är givetvis stor då gamla lucior och tärnor deltar. Vi framför också en nyskriven sång, Änglar på vår jord. Den är skriven till Finlands Lucias 70-årsjubileum av Jannike Sandström och Niklas Rosström.

Finlands Lucia 2017, Anna-Kajsa Edström, är en del av jubileumskören och ser fram emot konserten. 

– Det är mäktigt att få sjunga tillsammans med tidigare lucior och tärnor och känna att man är en del av något viktigt. Ibland glömmer man nästan att sjunga själv för att det är så vackert. Det är väldigt roligt att lucia kan fira 70 år, det är en viktig tradition och jag hoppas och tror att jag får gå på lucias 100-årskonsert.

Det finns ännu en del platser kvar till konserten, du hittar länken till biljettförsäljningen på www.lucia.fi/sv/luciakonserten

Röstningen i luciavalet pågår fram till 27.11 - rösta eller delta i insamlingen på www.lucia.fi.  

På bilden: Jannike Sandström, fotograf: Askar Ibragimov/Folkhälsan