Publicerad 13.12.2019

Lucia kommer med ljus, solidaritet och hopp

Finlands Lucia 2019 Sara Ray kröntes i kväll av president Tarja Halonen i Helsingfors domkyrka. Lucias 70-årsjubileum firades bland annat med en nyskriven jubileumslåt, Änglar på vår jord.

Det var fin stämning i kyrkan då Sara Ray officiellt kröntes till Finlands Lucia 2019 av president Tarja Halonen.

– Lucia kommer med ljus. Ljuset som betyder solidaritet för våra medmänniskor i alla åldrar. Vi behöver ljus i mörka tider. Ett ljus som styr oss, ger oss hopp och en känsla av trygghet och samhörighet. Du Sara symboliserar detta ljus, som är riktat till oss alla, sade president Halonen i sitt kröningstal.

Halonen talade också varmt om lucia som förebild: det behövs djärvhet att försvara medmänniskor som behöver stöd. Hon berörde också det nordiska välfärdssamhället som handlar om ansvar och rättvisa som vi alla tar del av, och att välfärdsstatens bas är ett kollektivt ansvar och solidaritet.

– Lucia påminner oss om medmänniskors betydelse. Alla, även den starkaste människan, kan behöva hjälp och stöd. Låt oss vårda våra medmänniskor och vår planet. Lucia, kära Sara, har mycket att bära. Men du är inte ensam, utan vi är alla här för att uttrycka stöd till dig i din viktiga och krävande uppgift.

Sedan fäste president Halonen årets luciasmycke runt halsen på Sara Ray. Smycket består av silver och sötvattenspärlor och är skapat av 24-åriga guldsmeden Cia Jönsson från Åbo.

Pastor Mikael Busck-Nielsen underströk i sin hälsning i början av kröningen att lucia är äkta och mycket mer än en symbol.

– Hon får oss att inse att det finns hopp för vår värld. Lucias uppdrag är ständigt aktuellt och hon är en förebild för oss alla, sade Busck-Nielsen.


Jubileumslåt uruppfördes

Ingen lämnades oberörd då nykrönta lucia började sjunga med sin starka och vackra röst.

I år firar Finlands Lucia 70-årsjubileum och det firades med en nyskriven låt, Änglar på vår jord, med text och musik av Jannike Sandström och Niklas Rosström. Låten uruppfördes under kröningen.

– Sången handlar om att se varandra och göra vårt bästa för att våra medmänniskor, vår omgivning och moder jord ska må bra. Ibland räcker det med små saker i vardagen och ibland behövs det mod för att våga göra skillnad, men vi kan alla, på vårt eget sätt, vara änglar på vår jord, sade Sandström som också är luciakörens dirigent.

Änglar på vår jord framfördes av Finlands Luciakör och Helsingfors musikklasser 4–6M i Åshöjdens grundskola samt, som en jubileumsöverraskning, en popup-kör bestående av sexton tidigare lucior. Luciakören och musikklasserna sjöng även fjolårets nyskrivna lucialåt Vår vintervärld. Traditionsenligt uppträdde också Sällskapet Muntra Musikanter under ledning av dirigent Henrik Wikström.

Årets gästartist, norrmannen Erik-André Hvidsten, framförde låten Barndommens jul som han själv skrivit texten till, och som skildrar hans tidiga julminnen. Hvidsten säger att luciatraditionen är en av de vackraste traditionerna han vet.

– I Norge har vi inte tagit till oss detta firande lika stort, men lucia som bringar ljuset till oss i den mörka tiden är så fint. Hon kommer med kärlek, tro, hopp och medmänsklighet, och det behöver vi när det är som mörkast.

Stämningen i kyrkan var speciell också då alla stämde in i allsång med Härlig är jorden på två språk, de båda inhemska.


Glädjen dröjer kvar länge

Samfundet Folkhälsans ordförande Mats Brommels gratulerade och lyckönskade Finlands Lucia 2019 inför sitt nya värv.

– I vår genomdigitaliserade värld bjuds vi på ett överflöd av virtuella verkligheter. Men ingenting kan ersätta mänsklig kontakt och värme. Ljus kan elektrifieras, men inte den stämning ljusspridaren skapar. En lång resa ligger framför dig. Dina uppehåll blir kanske korta, men den glädje de skapar hos alla dem du besöker dröjer länge kvar. Minnet blir ett ljus som inte slocknar, sade Brommels.

Finlands Lucia 2019 Sara Ray är frontfigur för luciainsamlingen, som fortsätter över årsskiftet.

– Det känns verkligen som en jättestor möjlighet att påverka i samhället och bidra till dem som har det sämre ställt, säger Sara Ray.


Under åren 2014–2019 samlar luciainsamlingen in medel för att stödja barnfamiljer som har det svårt i sin vardag. Luciainsamlingen gjorde rekord 2018 med resultatet 193 000 euro. Årets insamling pågår till och med 31.1.2020. Du kan läsa mera om och delta i insamlingen på www.lucia.fi.

Helsingfors domkyrka var fullsatt med publik under kröningen, som dessutom sågs av tusentals åskådare via storskärm ute på Senatstorget.

Efter kröningen var det dags för stämningsfull folkfest i Helsingfors centrum då Finlands Lucia 2019 Sara Ray och luciakortegen körde genom Helsingfors centrum där uppskattningsvis 30 000 åskådare samlats längs gatorna.

Text: Mira Honkavaara
Foto: Askar Ibragimov