Publicerad 8.10.2019

Lucia ska dra en lans för de utsatta i samhället

Lucia gör mer än sprider ljus i vintermörkret – men också det är en viktig uppgift, konstaterar årets luciajury. Ljuset behövs, men också påminnelsen om att se dem som behöver stöd.

– För mig är luciatraditionen verkligen ett fint startskott och en påminnelse om allt det stämningsfulla som är på kommande. Både lucia och julfirande är för mig starkt kopplade till fin musik, lugna stunder och tid tillsammans med nära och kära, säger Anna Hellerstedt, vd på KSF Media.

– Lucia kommer också alltid i precis rätt tid: just när det känns mörkt och kallt, så står hon där med ljuset igen!

Luciajuryn som ska välja årets tio luciakandidater består av Hellerstedt, kapellmästaren och pianisten Martin Segerstråle samt Yle Vega-programledaren Hannah Norrena.

– Ett Luciatåg gör mig alltid lite tårögd – vare sig det är fråga om små dagislucior som tultar fram i oorganiserade led eller större fröknar. Ett säkert tecken på att julen äntligen är på kommande, säger Norrena.

Segerstråle uppskattar den fina traditionen med lucia och att det finns ljus också i vintermörkret.

– Symboliskt, men också rent konkret.

Här är årets luciajury, från vänster Hannah Norrena (foto: Ilmari Fabritius), Anna Hellerstedt (foto: Niklas Tallqvist) och Martin Segerstråle (foto: Petter Fällström).

Stöd till utsatta

Det finns många orsaker till att barnfamiljer har det tungt. Till exempel fattigdom, sjukdom eller brist på nära stödjande relationer gör att många familjer löper risk för att bli utmattade och inte orka med sitt föräldraskap trots att viljan och förmågan till gott föräldraskap finns.

Finlands Lucia är luciainsamlingens frontfigur och i fjol samlades 193 000 euro in till förmån för utsatta barnfamiljer. Också i år går pengarna oavkortat till barnfamiljer som behöver stöd.

– Jag tycker att lucia ska vara den där figuren som drar en lans för de utsatta i samhället, för de svaga och sjuka, för dem som inte har det där ljuset – som ju lucia sedan kommer med, sammanfattar Segerstråle sin syn på lucias roll.

Folkhälsan delar inte ut bidrag till enskilda familjer, i stället ordnas verksamhet som stöder barnfamiljer som löper risk för att bli utmattade. Intäkterna från insamlingen används bland annat till FamiljeKraft-läger som ger föräldrarna möjlighet att under några dagar lämna de vardagliga sysslorna och i stället få tid att fundera på sitt föräldraskap. Samtidigt ges barnen möjligheter till fritidssysselsättningar de kanske annars inte kunde få pröva på.

Säker sångröst

Norrena påminner att lucias besök betyder så mycket för både unga och gamla.

– Social kompetens och vänlighet är viktiga egenskaper hos lucia. En säker sångröst är givetvis också viktig med tanke på uppdraget, säger Norrena som också är utbildad musikpedagog.

Hellerstedt understryker att man blir sitt allra bästa jag om man är ärlig mot sig själv och gör något för att man har ett genuint intresse och en passion för det.

– Att vara sig själv fullt ut och låta sin egen personlighet komma fram, tycker jag är viktigt.

Kandidatnomineringen till Finlands Lucia pågår fram till 13.10. Luciakandidaterna presenteras 27.10, då börjar också röstningen. Genom att rösta på Finlands Lucia deltar du i insamlingen. Du kan också delta i insamlingen utan att rösta på en kandidat, genom att överföra pengar till ett Luciakonto eller via MobilePay, läs mera på www.lucia.fi.