Publicerad 31.10.2022

Luciaföräldrarna är tacksamma för den meningsfullhet som uppdraget ger

Varje år arbetar en stor skara frivilliga i bakgrunden för att möjliggöra en smidig turné för lucia och hennes följe. Bland dessa frivilliga finns luciaföräldrarna som sköter allt från skjutsande till besök hos sömmerskor.

Under årets mörka tid sprider lucia ljus runtom i landet. Luciaturnén är en givande men hektisk period, anser luciaföräldrarna Agneta Lindevall, Monika Weckström, Guy Willman, Camilla Schubert och Karl-Erik Nylund. För Nylund är årets luciaturné hans första som förälder, men de övriga i sällskapet har flera års erfarenhet av uppdraget. Vad får dem att ställa upp från år till år?

– Glamouren, säger Lindevall skämtsamt och de övriga skrattar.

För en som inte längre arbetar bidrar luciaföräldraskapet med en meningsfull sysselsättning i vardagen. Luciaföräldraskapet passar en pensionär, eftersom dagarna lätt blir långa.

– Det är det mest meningsfulla vi gör under hela året, säger Weckström.  

Förutom att se till att det praktiska fungerar och att tidtabellerna håller fungerar sällskapet som stöd för både lucia och tärnorna så att flickorna får njuta av sitt uppdrag. För Lindevallär stämningen som följet sprider och sången en källa till njutning.

– Det är fint att höra flickorna sjunga, i bilen när de övar eller på ställena som vi besöker, säger hon.

Efter några coronaår är förhoppningen att lucia ska få besöka olika ställen i vanlig ordning.

– Vi hoppas att vi kan återgå till det normala, säger Willman.

I ett par års tid fick följet anpassa sig till rådande restriktioner och sjunga på distans, utomhus eller i värsta fall hoppa över vissa besök. Besöken på seniorboenden, vårdenheter med mera är betydelsefulla både för följet och för människorna som tar emot lucia.

– Det är mycket viktigt att vi har möjlighet att mingla med folk under besöken. Vi vill att alla ska känna sig sedda och hörda, säger Weckström.

Många bokar besök av lucia år efter år, men visst faller någon bort och nya kommer till varje år. Nytt för i år är till exempel att lucia kommer att besöka Nya barnsjukhuset i Helsingfors.

– Det är en stor ny sak och vi ska vara där i många timmar, berättar Weckström.

Föräldrarna vill också passa på att berömma både tärnor och lucia för den insats de gör.

– De är beredda på sin uppgift och utåtriktade. Det fina är att följet sjunger lika bra oavsett omgivning. Det spelar ingen roll om det är en liten julfest, ett äldreboende, riksdagen eller de stora konserterna, säger Schubert.

Karl-Erik Nylund väntar ivrigt på att få påbörja sitt första år som luciaförälder. Han behövde ingen betänketid när han blev tillfrågad att ställa upp.

– Jag fick ett samtal från Folkhälsan. Min kollega hade tipsat dem om att jag eventuellt skulle ha tid för detta uppdrag. Jag har arbetat med lucia i mitt yrke i skolvärlden så jag tackade ja så gott som genast. Det var ett enkelt val, säger Nylund.

Lucia har fortfarande en viktig roll i vårt samhälle. Det är föräldrarna eniga om.

– Lucia kommer med hopp och ljus. Turnén sprider glädje under jultiden som är viktig för många. Vi ska också komma ihåg att pengarna från luciainsamlingen används till ett viktigt ändamål, avslutar Weckström.

Rösta på din kandidat 

Luciakandidaterna presenterades mer ingående söndagen den 30 oktober, då också röstningen inleddes. I samband med att du röstar på Finlands Lucia deltar du i luciainsamlingen. Du kan också delta i insamlingen utan att rösta på en kandidat, genom att överföra pengar till ett luciakonto eller via MobilePay. Läs mera om Finlands Lucia och luciainsamlingen på www.lucia.fi.

Finlands Lucia arrangeras av Folkhälsan i samarbete med Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.

På bilden: luciaföräldrarna Agneta Lindevall, Camilla Schubert, Monika Weckström och stående fr.v. Karl-Erik Nylund samt Guy Willman.

Text: Markus Stubbe
Foto: Jonas Jernström