Publicerad 28.10.2020

Förväntansfulla luciakandidater träffades på De tios dag

I dag har årets luciakandidater träffats på De tios dag, som i år kantas av strikta säkerhetsåtgärder med bland annat munskydd, säkerhetsavstånd och betydligt färre inblandade personer än tidigare. Lucia och luciainsamlingen är särskilt viktiga i år, coronapandemin och dess följder gör att många har det extra tungt.

Trots annorlunda arrangemang är De tios dag också i år en intensiv dag för de tio luciakandidaterna med intervjuer, fotografering, sång och kampanjförberedelser. Det är tio förväntansfulla och ivriga kandidater som vill bli Finlands Lucia i år.

På bilden högst upp på sidan årets luciakandidater. Bakre raden från vänster: Victoria Åkermarck från Borgå, Sofia Bäck från Kronoby, Karin Wallenius från Tenala, Ingrid Enckell från Helsingfors, Amanda Soini från Sibbo och Alice Stenberg från Mariehamn. Främre raden från vänster: Emma Niemi från Björneborg, Melinda Karkola från Esbo, Ellen Wikholm från Esbo och Amanda Wiik från Pargas.

Sara Rays bästa tips

Under De tios dag får luciakandidaterna information om luciainsamlingen, kandidattiden och röstningen. Närvarande är också Finlands Lucia 2019 Sara Ray.

– I morse höll jag faktiskt på att bli lite nervös själv, för jag kom ihåg hur det kändes när jag själv var kandidat, det var en pirrig och förväntansfull känsla, säger Ray.

– Men jag har ju gjort mitt uppdrag. Nu ser jag fram emot att kunna vara ett stöd för de här tio kandidaterna och coacha dem, jag tycker att Elin Qvist (Finlands Lucia 2018) gjorde det så bra för oss, hon satte ett väldigt bra exempel.

Årets luciakandidater träffades i Helsingfors. Från vänster: Victoria Åkermarck, Amanda Wiik, Ellen Wikholm, Amanda Soini, Alice Stenberg, Ingrid Enckell, Sofia Bäck, Melinda Karkola, Emma Niemi och Karin Wallenius.


Sara Ray valde ut sina tre bästa tips till årets tio kandidater:

– Det första är att vara sig själv. Det är jätteviktigt – någon kan tänka att ”så här ska lucia vara” eller ”så här ska man vara som kandidat”, och självklart ska man vara vänlig och allt det där, men det är väldigt viktigt att kunna vara sig själv och känna sig trygg i det.

– För det andra ska kampanjen man gör kännas rätt, man ska göra det på sitt eget personliga sätt. Märk att det gärna får vara personligt, men inte privat, det är viktigt att dra den gränsen. Det du gör i din kampanj ska du kunna säga ansikte mot ansikte till vem som helst.

– Mitt tredje tips är: njut och ha det roligt! Jag hoppas att alla verkligen kan glädja sig åt att vara en av de tio och se det fina i kandidatperioden, i stället för att vara nervösa och bara fundera på vem som blir lucia. Jag fick själv en jättefin kandidatperiod, vi tio kandidater stöttade varandra och höll kontakt, främst via Whatsapp, och det var jättebra – vi kände att vi gör det här tillsammans. Det är inte vi som påverkar vem som blir vald, vi fokuserar på att lyfta fram insamlingen och röstningen.

Finlands Lucia 2019 Sara Ray coachar gärna årets luciakandidater.


”Vi ser er”

Luciainsamlingen samlar in medel för att stöda barnfamiljer som har det svårt i sin vardag. Sara Ray tycker att det är skönt att man får fokusera på insamlingen under kampanjtiden.

– Jag hoppas att alla verkligen känner att de gör något viktigt, och kan njuta av det.

I fjol uppträdde Finlands Lucia med den nya låten Änglar på vår jord, som skrevs till Finlands Lucias 70-årsjubileum av Jannike Sandström och Niklas Rosström.

– Ett parti i den sången kom till mig för några dagar sen: ”Och jag ser dig, i mörkret, hur du glimmar”, och det är lite det som jag känner nu: vi ser er. Oberoende av var du är, i mörkret eller rampljuset, så hoppas jag verkligen att också den här coronatiden ska vara en tid där vi fokuserar på att jag ser dig. Att vi ser varandra, säger Sara Ray.

Viveca Hagmark, direktör för Folkhälsans förbund, anser att lucia alltid är en symbol för omtanke och omsorg.

– Det behövs också hopp och framtidstro: att vi nog klarar av det, även om det är jobbiga tider. Människor behöver omsorg, omtanke, kanske lite tröst, och en tro på att saker blir bättre. Allt det här står lucia för, säger Viveca Hagmark.

Viveca Hagmark är direktör för Folkhälsans förbund.

Arrangemangen under De tios dag har förenklats jämfört med tidigare år.

– Vi är väldigt noga när folk möts. Vi ser till att det finns tillräckligt med utrymme, att det finns möjlighet att hålla distans, och begränsar antalet människor som möts. Tidigare år har det ingått besök till samarbetsparter, men i dag är vi hela dagen här på Folkhälsan på Topeliusgatan i Helsingfors, säger Hagmark.

– I övrigt försöker vi se till att dagen ska vara så vanlig som möjligt: intervjuer ska göras, kandidaterna ska få samma information som tidigare år. Framför allt är det viktigt att kandidaterna får träffa varandra, så att de kan uppmuntra och stöda varandra i den här processen.

Tio kandidater och en coach. Bakre raden från vänster: Sofia Bäck, Alice Stenberg, Karin Wallenius, Victoria Åkermarck och Melinda Karkola. Främre raden från vänster: Ellen Wikholm, Amanda Soini, Emma Niemi, Ingrid Enckell och Amanda Wiik. Sittande på trappan med luciakronan Finlands Lucia 2019 Sara Ray.

Lucia och luciainsamlingen är i år kanske viktigare än någonsin, men Folkhälsan har fått tänka om när det gäller kommande luciabesök i december och januari.

– Vi erbjuder i år olika alternativ. Vi kan erbjuda fysiska besök på ort och ställe, men då är det väldigt viktigt att den som är arrangör noga funderar igenom hur det går att hålla distans mellan luciaföljet och publiken, och hur det i publiken är möjligt att hålla distans till varandra. Ibland kan vi kanske ha flera uppträdanden på samma ställe för att kunna dela upp publiken i mindre grupper. I år är det tyvärr inte möjligt att efter uppträdandet sitta ner och umgås tillsammans, den biten faller bort, säger Hagmark.

Det planeras också uppträdanden utomhus, samt virtuella besök.

– Vi hoppas att alla kan njuta av årets luciakampanj. Vi vill också påminna om att luciakampanjen framför allt är en insamling, och insamlingsändamålet är väldigt viktigt för oss. I år vore det extra viktigt att alla som tycker att luciainsamlingen är viktig sprider information om den.

Luciavalet börjar på lördag

Luciakandidaterna presenteras mer ingående lördagen den 31 oktober, då också röstningen inleds.

Genom att rösta på Finlands Lucia deltar du i insamlingen. Du kan också delta i insamlingen utan att rösta på en kandidat, genom att överföra pengar till ett Luciakonto eller via MobilePay, läs mera på www.lucia.fi. Luciavalet pågår till den 25 november 2020, luciainsamlingen fram till 31 januari 2021.

Finlands Lucia är ett samarbete mellan Svenska Yle, Hufvudstadsbladet och Folkhälsan.

Text: Mira Honkavaara
Foto: Henrik Schütt, Mira Honkavaara, Johanna Savander