Publicerad 17.10.2017

Glöm utseendet – solidaritet och sång skingrar mörkret

Lucia sprider välkommet ljus i decembermörkret – en viktig och glädjefylld tradition anser årets luciajury. Men lucia är mycket mer än den 13 december. Luciainsamlingens intäkter går till att stöda utsatta barnfamiljer. I fjol inbringade insamlingen ungefär 140 000 euro till familjer som inte orkar med sin vardag och riskerar att bli utmattade.

– Det kan aldrig finnas för mycket ljus i mörkret. Det är också fint med musik och att Lucia hälsar på människor som är ensamma och sjuka, säger musikern Mia Hafrén.

Hon, Yle-profilen Mårten Svartström och Steffen Ørsted som är AD på Hufvudstadsbladet bildar årets luciajury. Tillsammans ska de välja årets tio luciakandidater.
– Det är dystert och mörkt i december och Lucia kommer ofta just innan snön kommer, det passar perfekt, säger Ørsted.

För alla tre jurymedlemmar är Lucia en viktig och kär tradition.
– Lucia gör en fin sak när hon lyser upp vardagen en stund, hon är en ljusglimt i mörkret, säger Svartström.

Det är framförallt Lucias uppdrag som är viktigt.
– En Lucia ska vara intresserad av andra och en som vill vara med och sprida ljus i mörkret, säger Hafrén.

En fest för alla

Lucia står för ljus och glädje, men är också en påminnelse om att vi kan hjälpa medmänniskor som har det svårt.
– Det spelar ingen roll om du är fattig eller rik, om du bor i en stad eller på landsbygden, Lucia är en gemensam fest för alla, säger Steffen Ørsted.

Men det är inte själva festen som är det viktigaste, utan luciainsamlingen som för fjärde året i rad hjälper familjer som har det tungt i vardagen. Folkhälsan delar inte ut bidrag till enskilda familjer, i stället ordnas verksamhet som stöder barnfamiljer som löper risk för att bli utmattade. Intäkterna från insamlingen används bland annat till FamiljeKraft-läger som ger föräldrarna möjlighet att under några dagar lämna de vardagliga sysslorna och i stället få tid att fundera på sitt föräldraskap. Samtidigt ges barnen möjligheter till fritidssysselsättningar de kanske annars inte kunde få pröva på.

– Det känns tryggt med Lucia, det skulle kännas ganska tomt om traditionen skulle upphöra, säger Mårten Svartström.

Ingen skönhetstävling

I Svenskfinland är Lucia en viktig förebild för många unga flickor och pojkar och alla jurymedlemmar poängterar att det inte handlar om någon skönhetstävling.

– Det enda negativa med Lucia är att det blir en sådan fixering vid utseendet, men det är fint att det också går att höra kandidaterna sjunga. Men så som vår värld ser ut just nu så väljer vi ofta för snabbt utgående från utseende, säger Mia Hafrén.

Det viktigaste med Lucia är att det är en person med varm och fin utstrålning. Mårten Svartström är mest intresserad av kandidaternas värderingar.
– De ska ha ett budskap som känns relevant och viktigt. Lucia ska vara glad och positiv och kunna sprida sin glädje och positivitet vidare, säger han.

Viktigt att rösten håller

Lucia är frontfigur för luciainsamlingen, men Lucia gör mycket mer än att skrida ned för Domkyrkans trappor med ljus i håret den 13 december. Tillsammans med sina tärnor och luciakören gör Lucia närmare 100 besök på bland annat sjukhus, äldreboenden och fester i december och januari. Därför kommer Mia Hafrén att fästa uppmärksamhet vid Lucias sångröst.
– Lucia är ändå tvungen att sjunga mycket så det är bra att ha en röst som håller, säger Hafrén.

Alla tre jurymedlemmar ser fram emot uppdraget och de hoppas på många fina och varierade ansökningar. Enligt dem finns det ingen rätt modell för hur en Lucia ska se ut, de letar efter personer med rätt utstrålning och ett genuint intresse för andra människor.
– Hon ska vara bra på att bemöta folk i alla åldrar. Lucia ska kunna förmedla ett budskap om att alla kan vara sig själva, säger Steffen Ørsted.

Läs mer om Lucia och luciainsamligen