Publicerad 3.11.2017

Finlands Lucia hyllar hundraåriga Finland med en ny låt

Finlands Lucia hyllar i år Finlands hundraåriga självständighet. Hyllningen görs i form av en låt som heter Allt har ett ljus. Den är komponerad av Jannike Sandström och Niklas Rosström specifikt för Finlands Lucia med kör 2017.

– I och med Finlands jubileumsår tyckte vi på Folkhälsan att det skulle vara fint med en ny lucialåt, säger kommunikationschef Camilla Westerlund. Vi har med några års mellanrum gett ut en låt och nu var det bra läge för det igen.

Jannike Sandström, som i tio år dirigerat luciakören och som också skrivit flera av de tidigare lucialåtarna, inspirerades av kröningstalet 2016.
– Låten är ett vinterbrev skrivet till alla dem som behöver en påminnelse om att det finns ljus och hopp. Texten är inspirerad av Anna-Lena Lauréns tal till Finlands Lucia Ingrid Holm 2016. Sången passar alla oavsett religion och kultur. Texten går att tolka som en direkt hälsning/ett brev från Lucia med tärnor till alla där ute i mörkret. Lucia och tärnor är starka och vill sprida ljus och värme. 

Linda Lampenius med på skivan

Violinisten Linda Lampenius medverkar i låten. Hon kommer också att uppträda i Helsingfors domkyrkan 13.12 när Finlands Lucia 2017 kröns. 

Så här lyder texten i refrängen:
Allt har ett ljus, har ett hopp, när världen lider 
Lågan i dig, och i mig skall förena oss
När du är svag, finns jag här framför dig
Med glädjens kraft skrev jag detta vinterbrev till dig

Vinterbrevet får du höra 1.12 då låten och videon släpps. Gilla Lucia på Facebook www.facebook.fi/finlandslucia så kan du följa med vad som är på gång.

Läs om insamlingen.

Delta i insamlingen och rösta på Lucia.  

På bilden: Luciakörens dirigent, låtskrivaren Jannike Sandstörm
Fotograf: Askar Ibragimov