Luciainsamlingen stöder familjer i utsatt läge

De medel som fås genom luciainsamlingen används för att hjälpa utsatta barnfamiljer. En stor del används till FamiljeKraft-läger, där familjer får chansen till avbrott från vardagspusslet och viktigt kamratstöd.

Så här deltar du i insamlingen

Donation med MobilePay.
Om du vill använda MobilePay appen kan du betala in önskad summa till numret 61638.
100% av din donation tillfaller insamlingen om du använder MobilePay.

Donation genom överföring till bankkonto.
Om du vill delta i insamlingen kan du betala in önskad summa på något av våra insamlingskonton:
Aktia FI12 4055 1120 0450 79
Nordea FI64 1562 3000 1093 32
Danske Bank FI74 8000 1870 8920 73

Donation med SMS meddelande.
Du kan även donera 5, 10 eller 20€ per SMS genom att skicka ett sms till nummer 17191.
För att donera 5€ skriver du: 5e lucia ditt namn.
Vänligen notera att avgiften som SMS tjänsten uppbär från oss är hög, och om du använder en annan metod än SMS tillfaller en större del av summan luciainsamlingen. (Av en SMS-donation på 5€ tillfaller 3,20€ insamlingen, av 10€ tillfaller 6,60€ insamlingen och av 20€ tillfaller 13,60€ insamlingen). 

 

 

Luciainsamlingen samlar in pengar för att hjälpa personer som av olika orsaker lever under pressade förhållanden. År 2021 inbringade insamlingen 174 700 euro. 

–  Vem som helst kan bli utsatt, det är ingen av oss som har några garantier här i livet. Det kan handla om sjukdom, arbetslöshet eller skilsmässa. Coronan har drabbat många hårt och skyddsnäten har blivit mindre, då hobbyer varit på paus under långa tider och mor- och farföräldrar inte kunnat hjälpa till, säger Britt-Helen Tuomela-Holti, sakkunnig i familjearbete på Folkhälsan.

FamiljeKraft-lägren ger familjerna en chans till semester och ett avbrott från vardagspusslet. Lägren, som ordnas i samarbete med Svenska semesterförbundet, har fått positiv feedback av deltagarna. Varje år ordnas 4–5 läger, och i varje läger deltar kring 10–12 barnfamiljer.

– Lägren är familjernas semester. Vi poängterar att programmet är frivilligt och uppmanar föräldrarna att lyssna på de egna behoven. Det är så många som kämpar i sin vardag och de flesta har en oerhört hög tröskel för att be om hjälp. På lägren kan vi erbjuda föräldrarna hjälp och ge dem en chans att slappna av, säger Tuomela-Holti.

Diskussioner och aktiviteter för stora och små

Föräldrarna har varje dag möjlighet att delta i diskussioner och kan på så sätt både knyta nya kontakter och ta del av kamratstöd.

– Familjerna är i olika lägen då de kommer på våra läger. En del kanske är mitt i en kris, medan någon annan tagit sig igenom en liknande situation tidigare. Det är viktigt att få se och känna att också andra kämpar, och kommer ut starkare på andra sidan. Man är inte ensam – det kan vara skönt att få höra.

Förutom diskussioner har föräldrarna även möjlighet att delta i aktiviteter så som yoga, ledd styrketräning och avslappning. Under lägret ordnas även roliga familjeaktiviteter, och för barnens del är simningen populär från år till år.

– Barn- och ungdomsledarna gör ett fantastiskt jobb och ger barnen chansen att prova på nya saker, utmana sig själva och få känna att de lyckas. Barnen har bland annat fått rida, klättra och åka zip-lines.

Stöd och rekreation

Förutom till FamiljeKraft-läger används luciamedlen även till att stöda kvinnor som blivit utsatta för våld i sitt parförhållande. Folkhälsan har i samarbete med Kvinnolinjen startat en våldschat på svenska, där det varit anonymt att delta.

– De som velat har även haft möjlighet att fortsätta diskussionen i mindre grupper via Teams. I höst startar vi en ny grupp. 

Nytt för i år är de kommande Julkul-dagarna, där familjer som deltagit i FamiljeKraft-lägren bjuds in till en familjedag på Norrvalla och Solvalla.

– Coronatiden har tärt på orken hos många. Vi vill ge familjerna extra pepp genom en dag av god mat, lek, avslappning och umgänge. 

Så här kan du stöda insamlingen

I samband med att du röstar på vem som ska bli Finlands Lucia deltar du i insamlingen. Du kan också delta i insamlingen utan att rösta på en kandidat, genom att överföra pengar till ett luciainsamlingskonto eller via MobilePay.

Om du vill delta i insamlingen kan du betala in önskad summa på något av våra insamlingskonton:

Aktia FI12 4055 1120 0450 79
Nordea FI64 1562 3000 1093 32
Danske Bank FI74 8000 1870 8920 73

Du kan också stöda insamlingen genom att betala in önskad summa via MobilePay till numret 61638.

Årets insamling pågår till 31.1 2022. Insamlingstillstånd har beviljats av Polisstyrelsen. Tillståndets nummer är RA/2021/98.