Leirit keventävät tukea tarvitsevien perheiden taakkaa

Viisivuotias peuhaa jumppasalissa, laskee pulkalla, keinuu korkealle ja askartelee keskittyneesti. Mikään eläväisen tytön olemuksessa ei viittaa siihen, että hän olisi viettänyt suurimman osan elämästään sairaalassa. Hänen perheensä on yksi niistä, joka on saanut paikan Folkhälsanin FamiljeKraft-leiriltä Lohja Spa & Resort -kylpylässä. Loma on tarjonnut taakan kevennystä, vertaistukea ja käytännön neuvoja.

Mattias Engström on kotoisin Ruotsista, mutta asuu tällä hetkellä Helsingissä yhdessä avovaimonsa Jessica Nylundin ja pariskunnan tyttärien, Stellan (5 vuotta) ja Miléan (1 vuosi) kanssa. Stella on iloinen ja suloinen lapsi, jonka pirteä katse on täynnä energiaa. Synnynnäisen sydänvian takia hän onkuitenkin joutunut viettämään pitkiä aikoja sairaalassa.

- Stella on syntymästään lähtien viettänyt pitkiä jaksoja sairaalassa, jopa kuukausia. Hän on joutunut käymään läpi kolme elintärkeää leikkausta, ja arkeamme on leimannut jatkuva tarve fysioterapialle, puheterapialle ja toimintaterapialle – käytännössä kaikelle, mitä sairaanhoito pystyy tarjoamaan.

”Lähes kahden lapsen edestä energiaa”

Tällä hetkellä Stella voi paremmin kuin koskaan. Leikkaukset on tehty ja sydän toimii tyydyttävästi.

- Tyttäremme on täynnä energiaa, sitä on lähes kahden lapsen edestä. Hän pursuaa elämäniloa jelämänhalua.

Päästäkseen nykytilanteeseen perhe ja Stella ovat joutuneet kamppailemaan jatkuvasti. Vanhemmat ovat joutuneet paitsi olemaan vanhempia kahdelle pikkulapselle, joista toinen on vakavasti sairas, myös pitämään koossa koko arjen palapeliä.

- Jokainen kehitysvaihe on ollut ponnistus. Mikään ei ole tullut helpolla. Juuri nyt suuri haaste perheellemme on yksinäisyys. Vaikka Helsinki on täynnä ihmisiä, voi olla hankalaa löytää voimia joilla etsiä sosiaalisia kontakteja silloin kun niille olisi tarvetta.

”Emme ole niin yksin kuin kuvittelemme”

Jessica on kotoisin Pohjanmaalta ja Engströmin suku asuu Ruotsissa. Siksi vanhemmat ovat etenkin kaivanneet taakan kevennystä ja henkistä tukea. Juuri näitä asioita Folhälsanin FamiljeKraft-leiri on heille tarjonnut.

- Ensimmäiset päivät leirillä ovat olleet vapauttavia. Kaikilla täällä on valtavasti kokemuksia ja tällä leirillä olemme – kiitos mahtavan henkilöstön ja leikinohjaajien – saaneet apua oman taakkamme keventämisessä.

Vanhemmat ovat päässeet rentoutumaan ja osallistumaan keskustelusessioihin, joita johtavat Folkhälsanin perhetyön asiantuntijat Katarina Fagerström ja Britt-Helen Tuomela-Holti. Lapset puolestaan ovat nauttineet hauskoista hetkistä leikinohjaajien kanssa.

- Vaikka sitä ei ulospäin huomaakaan, niin kaikki täällä kantavat mukanaan omaa tarinaansa. Emme ole niin yksin kuin kuvittelemme.

Leirin on määrä toimia sekä miellyttävänä ja rentouttavana perhelomana että antaa perheelle työkaluja, joiden avulla vastata arjen haasteisiin. Mattias ei emmi hetkeäkään vastatessaan kysymykseen siitä, mitä oppeja ja työkaluja hän ottaa leiriltä mukaansa kotiin.

- Suurin toiveeni on keskinäisen kommunikaatiomme kehittyminen. Keskustelusessioissa olemme käyneet läpi riitapuheita, jotka valitettavasti muodostavat ison ja vaikeasti ratkaistavan haasteen. Nyt meillä on työkaluja, jotka auttavat meitä keskustelemaan keskenämme ja käsittelemään vaikeita asioita. Siihen on usein ollut vaikea löytää aikaa, eli siinä meillä on parantamisen varaa, hän kertoo.

Lucia-neito antaa heikossa asemassa oleville äänen ja lohtua

Tänä vuonna Folkhälsan on voinut järjestää tukea tarvitseville perheille neljä FamiljeKraft-leiriä ennätyksellisen Lucia-keräyksen ansiosta.

- Lucia-keräys on keskeisessä asemassa, sillä näiden varojen avulla voidaan järjestää tällaisia leirejä perheille, joilla on haasteita ja jotka tarvitsevat tukea. Aikuisille on tärkeää saada puhua asioita halki toisten aikuisten kanssa, ja lapsille tärkeää tavata muita lapsia, Engström sanoo.

Hän on perheensä kanssa osallistunut Folkhälsanin FamiljeKraft-leirille Lohja Spa & Resortissa, ja sekä Mattias että Jessica ovat kokeneet vertais- ja keskustelutuen antavan toivoa.

- Olemme saaneet kuulla elämänkohtaloista, jotka eivät välttämättä muistuta ollenkaan omaa tilannettamme. Muiden aikuisten kanssa olemme työstäneet niksejä ja ajatuksia, jotka voisivat auttaa tekemään asioita toisin.

Mattias kehuu ryhmän lämminhenkistä ja turvallista tunnelmaa. Kaikki ovat saaneet runsaasti mahdollisuuksia puhua ja ilmaista itseään – ja lähes kaikki ovat tarttuneet tilaisuuteen.

- On tavallista, etteivät perheet oikein uskalla pyytää apua. Lucia-keräys on siksikin tärkeä, että tukea tarvitsevat perheet tehdään näkyviksi, ja huomaavat, että apua on saatavilla, Mattias Engström sanoo.