“Sain voimaa ja uskoa itseeni”

FamiljeKraft-leiri merkitsi sekä äiti Lotalle että tytär Chiaralle rentoutumista, yhdessäoloa ja mahtavia elämyksiä. Lotta sai myös uutta voimaa arkeen, joka vaatii toisinaan enemmän energiaa kuin hänellä on jaksamista.

Lotalla on takanaan erittäin raskas vuosi. Vuoden sisällä hän erosi Chiaran isästä, menetti kaksi hyvin läheistä ihmistä ja aloitti kokopäivätyön. 

– Yhden vuoden aikana tapahtui aivan liikaa, enkä ole vielä toipunut siitä kunnolla. Työ ja vaikeudet uuvuttivat minut, hän kertoo.

Lisäksi Lotalla on useita kroonisia sairauksia ja hän syö paljon lääkkeitä, mikä rasittaa myös taloutta. Pian kahdeksan vuotta täyttävä Chiara asuu joka toinen viikko äitinsä luona ja joka toinen isänsä. Lotta tarvitsee paljon energiaa niinä viikkoina, joina tytär on hänen luonaan. Muun muassa kaikki Chiaran koulunkäyntiin liittyvät asiat kuuluvat hänelle, koska Chiaran isä ei puhu ruotsia.

– Haluan tehdä kaikkeni tyttäreni eteen arjessa, jotta hän voisi hyvin, viihtyisi koulussa ja hänellä olisi kaikki hyvin. 

Chiara on iloinen, pirteä ja puhelias, ja vaikuttaa oikein hyvinvoivalta. Mutta koska tyttären hyvinvointi on ykkösprioriteetti ja äidin voimavarat rajalliset, jostain on karsittava. Työ vaatii myös veronsa, etenkin kun työmatka on varsin pitkä. Lotta haluaisi kuitenkin pitää nykyisen työpaikkansa. 

– Joskus tarvitsen apua arkisissakin asioissa – kuten siivoamisessa, ruokaostoksissa ja tytön hoitamisessa. Ja minä pyydän ja otan vastaan apua! En vain itseni, vaan myös Chiaran vuoksi.  

Lotta on erittäin kiitollinen äidiltään ja ystäviltään saamastaan avusta ja tuesta. He tarjoavat Lotalle mahdollisuuden sekä puhua vaikeuksistaan että saada tukea ja käytännön apua.

Voimia tuova FamiljeKraft-leiri

Lotta ja Chiara osallistuivat vuonna 2020 Folkhälsanin FamiljeKraft-leirille, joka järjestettiin Yyterin kylpylähotellissa yhteistyössä Svenska semesterförbundetin kanssa. Leireillä järjestetään ohjelmaa niin lapsille kuin vanhemmillekin, ja huolehditaan kaikista käytännön asioista. Kun muut hoitavat ruuanlaiton, siivouksen, suunnittelun ja ohjelman, perheet voivat rentoutua yhdessä, viettää aikaa toisten perheiden kanssa ja kerätä voimia. Leiri järjestetään Lucia-keräyksen ja Svenska semesterförbundetin tuella, minkä ansiosta leireille osallistuminen on erittäin edullista. Näin kaikilla leiriä tarvitsevilla perheillä on mahdollisuus osallistua. 

– Leiri antoi minulle todella paljon. Sekä minusta että tyttärestäni pidettiin erittäin hyvää huolta. Minusta tuntui ihan epätodelliselta, kun saavuimme leirille. En voinut uskoa, että olimme tosiaan siellä, Lotta muistelee. 

Hän koki leirin tilaisuutena rentoutua ja unohtaa kaikki arjen murheet. Monille perheille vertaistuki on tärkeää. Leiri tarjoaa tilaisuuden jutella sellaisten vanhempien kanssa, joilla on samanlaisia arjen haasteita. Leirillä, johon Lotta osallistui, ei ollut ketään, jolla olisi ollut täsmälleen samanlaisia kokemuksia kuin hänellä, mutta hänestä tuntui silti hyvältä olla osa yhteisöä. 

– Näin, kuinka monenlaisia vaikeuksia perhe voi kokea eri elämäntilanteissa – ja että me kaikki tarvitsemme tukea, jota Folkhälsan meille Lucia-keräyksen mahdollistamana tarjoaa. Vaikeuksia on monenlaisia, mutta meidän on kaikkien uskallettava uskoa siihen, ettemme ole ongelmiemme kanssa yksin.

Lotta toivoo, että yhä useammat ihmiset löytäisivät Lucia-keräyksen ja tietäisivät, miten hienoja asioita kerätyillä varoilla tehdään. Sama koskee Folkhälsanin toimintaa ylipäänsä.

Hauskanpitoa lapsille, lepoa ja tukea vanhemmille

Lapset viettivät leirillä aikaa yhdessä ja leiriohjaajien kanssa, joten vanhemmat saattoivat keskittyä itseensä.

– Eräänä päivänä eräs ohjaajista ehdotti, että lähtisimme rannalle kävelylle. Joku muu hoiti Chiaraa, joten pääsimme lähtemään heti. Oli todella antoisaa puhua hänen kanssaan vaikeuksistani. 

Ohjaaja otti Lotasta kuvan tuulisella rannalla kävely- ja jutteluhetken päätteeksi ja Lotta jakoi kuvan ja lyhyen tekstin leiristä ystävilleen sosiaalisessa mediassa. Moni reagoi päivitykseen.

– Se kosketti monia ja sain paljon kommentteja, joissa kuvaa kehuttiin. Taisin olla niin rentoutuneen näköinen.  

Myös Chiara viihtyi leirillä mainiosti. Hän ystävystyi erään toisen lapsen kanssa, luotti ohjaajiin ja tunsi olonsa turvalliseksi heidän kanssaan. Lotta muistelee lämmöllä erään ohjaajan lähettämää videopätkää, jossa vettä hieman pelkäävä Chiara oli uskaltanut pistää kasvonsa veteen altaassa. 

– Tunsin itseni uudeksi ihmiseksi leirin jälkeen. Sain niin paljon uutta voimaa ja uskoa itseeni. Leiri oli eräänlainen käännekohta. Tiesin, että jaksaisin sen ansiosta hyvän aikaa paljon paremmin.

 

Teksti: Johanna Savander
Kuva: Mikko Käkelä