Julkaistu 2.12.2021

Suomen Lucia 2021 – näin muokkaamme järjestelyjä koronatilanteen johdosta

Suomen Lucian kruunajaiset Helsingin tuomiokirkossa ja kruunajaisten jälkeinen kulkue ovat perinteisesti olleet suuri kansanjuhla: tuomiokirkko on ollut täynnä väkeä, ja Senaatintorille ja kulkueen reitin varrelle on kerääntynyt noin 30 000 henkilöä. Tänä vuonna joudumme, viime vuoden tapaan, mukauttamaan Lucia-juhlintaa vallitsevan pandemiatilanteen takia. Tästä huolimatta Folkhälsanin mielestä on tärkeämpää kuin pitkiin aikoihin antaa Lucian levittää lämpöä, valoa ja toivoa kaikille sitä tarvitseville. Kruunajaiset järjestetään ja lähetetään suorana televisiossa, mutta kulkue Helsingin keskustassa perutaan.

Folkhälsan noudattaa viranomaisten ohjeita ja tekee kaikkensa, jotta Lucia-juhlinta olisi turvallista niin Lucialle kuin hänen seurueelleen, kaikille niille, joiden luona hän vierailee, sekä kaikille katsojille. Tällä hetkellä (3.12.) suunnittelemme seuraavia varotoimenpiteitä:

  • Lucia-aamu ja kruunajaiset lähetetään suorana televisiossa 13. joulukuuta. Aamulähetys Kansallismuseosta näytetään Yle Fem -kanavalla sekä Yle Areenassa klo 8.30–9.30 ja on kuunneltavissa Yle Vega -kanavalla klo 9.10. Suomen Lucia 2021 Tilde Polviander ja Lucia-kuoro esiintyvät klo 9.10. Kruunajaiset lähetetään Yle Fem -kanavalla ja Yle Areenassa klo 17.
  • Helsingin tuomiokirkon on avoinna yleisölle kruunajaisten aikaan. Yleisömäärää rajoitetaan ja kaikkien osallistujien pitää esittää ovella koronatodistus (koronapassi). Noudatamme viranomaisrajoituksia ja -suosituksia, joten tilanne saattaa hyvinkin muuttua vielä ennen Lucian päivää. Seuraathan uutisia sivustoilla www.folkhalsan.fi ja www.lucia.fi saadaksesi viimeisimmät tiedot järjestelyistä.
  • Huomioithan seuraavan, mikäli suunnittelet osallistuvasi kruunajaisjuhliin Tuomiokirkossa: Osallistujamäärä on rajoitettu vajaan 50 %:iin kirkon kapasiteetista. Ovet avataan klo 16 ja suljetaan paikkojen täytyttyä, kuitenkin viimeistään klo 16.55. Koronatodistus (koronapassi) sekä henkilöllisyystodistus tarkistetaan ovella. Kirkossa tulee käyttää kasvomaskia.
  • Tänä vuonna Lucia-kulkuetta ei järjestetä. Lucia tulee ulos Tuomiokirkon rappusille, jossa häntä haastatellaan televisioon, tämän jälkeen hän palaa sisälle kirkkoon.
  • Lucian perinteiset vierailut esim. sairaaloihin, vanhainkoteihin ja tapahtumiin suunnitellaan turvallisuusseikat huomioiden. Jokainen vierailu suunnitellaan yksilöllisesti vierailupaikan kanssa.
  • Nauhoitamme etukäteen videon, jota voidaan näyttää niissä tapauksissa, ettei Lucia voi fyysisesti tulla paikan päälle vierailemaan. Ota yhteyttä osoitteeseen lucia@folkhalsan.fi mikäli haluatte saada videon käyttöönne.

Folkhälsan seuraa tilannetta sekä voimassaolevia viranomaissuosituksia jatkuvasti, ja mukauttaa järjestelyt niiden mukaisesti. On siis täysin mahdollista, ettei kaikkia suunniteltuja tapahtumia voida järjestää – tai, parhaassa tapauksessa, että voimme sallia enemmän yleisöä kuin tällä hetkellä uskomme.

Koronapandemia tekee talvesta monelle tavanomaista raskaamman. Lucia-keräyksen varoilla tuetaan perheitä, jotka kamppailevat haastavan arjen kanssa – tänä vuonna päämäärä on erityisen tärkeä. Folkhälsan haluaa Lucian avulla levittää toivoa, lämpöä ja valoa.