Julkaistu 24.11.2022

Wilma Grönqvist on Suomen Lucia 2022

Suomen Lucia 2022 on valittu. Hän on Wilma Grönqvist, kotoisin Raaseporista.

– En voi lakata hymyilemästä, ilo vain kuplii minussa, Grönqvist sanoo saatuaan hetkeä aiemmin tiedon valinnastaan.

– Olen superiloinen ja kiitollinen, ja hieman sokissa. Tämä oli hyvä aloitus aamulle!

Mitä odotat kaikista eniten?

– Eniten odotan sitä, että todella saan alkaa esiintyä kaikille ihmisille ja levittää valoa Lucia-kuoron kanssa.

Wilma Grönqvist kertoo, että kampanjaa on ollut hauska tehdä yhdessä muiden ehdokkaiden kanssa.

– Olemme pitäneet yhteyttä ja tukeneet toisiamme, olen niin iloinen ja kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä kampanjatyötä juuri näiden yhdeksän kanssaehdokkaan kanssa. Vaikka tämä on ollut jännittävää aikaa, olo on tuntunut hyvältä ja turvalliselta.

Kampanjan alku oli Grönqvistille intensiivistä aikaa, koska hän suoritti samalla harjoittelujaksoa.

– Sitten siihen tottui, ja minusta tuli vaikuttaja yrittäessäni saada ihmiset äänestämään ja osallistumaan Lucia-keräykseen. Oli hauskaa nähdä miten muut toimivat, kaikki kampanjoivat omalla tavallaan, sitä oli ihana seurata.

– Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat äänestäneet niin minua kuin muitakin, kaikkia, jotka ovat osallistuneet keräykseen, tukeneet ja sanoneet hienoja asioita. Erityisen lämpimästi haluan kiittää kaikkia kanssaehdokkaitani, en olisi pystynyt tähän ilman heitä.

Myös Folkhälsan kiittää kaikkia kymmentä ehdokasta, jotka olivat Lucia-äänestyksessä mukana.

– Kaikki ehdokkaamme osallistuvat suurella sydämellä ja tahtovat levittää toivoa ja lämpöä. Tämä tuntuu erityisen tärkeältä juuri tänä vuonna, viestintäjohtaja Jessica Ålgars sanoo.

– Lucia-keräyksen varoilla tuemme ahdingossa olevia lapsiperheitä, ja on kaikkien ehdokkaiden ansiota, että keräys saa hienoa näkyvyyttä kaikissa viestintäkanavissamme, Ålgars sanoo.

Keräyksen keulakuva

Lucia-keräyksestä saatavilla varoilla autetaan henkilöitä, jotka syystä tai toisesta tarvitsevat arjessaan tukea.

– Esimerkiksi köyhyys, perheen sairaudet tai tukiverkoston puute ovat kuluttavia kenelle tahansa. Uupumus uhkaa monia vanhempia, eivätkä kaikki jaksa kantaa vanhemmuuttaan, vaikka heillä olisi niin tahtoa kuin aineksiakin hyvään vanhemmuuteen. On tärkeää tarjota tukea ja matalan kynnyksen toimenpiteitä, jotteivat ongelmat kasva liian suuriksi, toiminnanjohtaja Malin von Koskull sanoo.

Suomen Lucia on Lucia-keräyksen keulakuva.

– Lucia-keräys jatkuu tammikuuhun asti, joten toivon, että kaikki, jotka vain voivat, jatkavat lahjoittamista. Olen itse työskennellyt tukea tarvitsevien perheiden kanssa Folkhälsanin leireillä, ja ne auttavat enemmän kuin luulisi: että lapset saavat tehdä jotakin tavanomaisesta poikkeavaa arjessaan, ja tuki vanhemmille on kaikista kauneinta, Suomen Lucia 2022 Wilma Grönqvist sanoo.

Lue lisää ja osallistu keräykseen osoitteessa www.lucia.fi.

Suomen Lucia 2022 Wilma Grönqvist vastaanotti onnitteluja Folkhälsanin päärakennuksessa Helsingissä 24.11.2022 ja sai muun muassa kokeilla Lucia-mekkoa ja -kruunua. Kuvat: Folkhälsan/Jonas Jernström

Seuraa Lucia-kulkuetta Helsingin keskustassa, kruunajaiset suorassa lähetyksessä

Wilma Grönqvist kruunataan Suomen Luciaksi Helsingin tuomiokirkossa tiistaina 13. joulukuuta 2022 kello 17. Hänet kruunaa Cecilia Huhtala, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS:n puheenjohtaja. Tuomiokirkko on avoinna yleisölle, mutta paikkoja sisällä kirkossa on rajoitetusti. Voit myös seurata kruunajaisia suorassa lähetyksessä Yle Fem -kanavalla sekä Yle Areenassa.

Kruunajaisten jälkeen Lucia-kulkue kulkee Helsingin keskustan läpi. Kulkue lähtee matkaan hieman kello 18 jälkeen. Kulkue seuraa perinteistä reittiä, lähtö tapahtuu Tuomiokirkon portaiden tuntumasta Hallituskadulta. Tämän jälkeen kulkue kulkee reittiä Unioninkatu–Aleksanterinkatu–Mannerheimintie–Pohjoisesplanadi–Unioninkatu ja palaa Senaatintorille.

– Koronapandemian aiheuttaman kahden vuoden tauon jälkeen pystymme tänä vuonna palaamaan pidettyyn Lucia-kulkueperinteeseen. Tämän vuoden uutuutena Axxell-oppilaitoksen opiskelijat ovat rakentaneet uuden vaunun, jossa Lucia seurueineen matkaa. Olemme yhteistyöstä erittäin iloisia ja odotamme innolla tunnelmallista kansanjuhlaa, jossa Lucia näkyy aiempaa paremmin uuden vaunun ansiosta, Malin von Koskull sanoo.

Suomen Lucia seurueineen esiintyy myös Luciamorgon 2022 -lähetyksessä 13.12.2022 Yle Fem -kanavalla klo 8.15, Yle TV1 -kanavalla klo 14.45 ja radiossa Yle Vega -kanavalla n. klo 9.25.

Nyt Wilma Grönqvistiä ja muita lähes 30 vapaaehtoista, jotka auttavat Lucia-kiertueen toteuttamisessa ympäri maata, odottaa tiivis valmistelujen aika. Lucia on valon, ilon ja inhimillisyyden lähettiläs. Lucia ja Lucia-kuoro tekevät joulu- ja tammikuussa lähes 100 vierailua sairaaloihin, vanhainkoteihin ja erilaisiin tilaisuuksiin.

Folkhälsan ylläpitää Lucia-perinnettä Suomessa yhteistyössä Hufvudstadsbladetin ja Svenska Ylen kanssa. Suomen Lucia on myös hyväntekeväisyyskeräys.

Lehdistökuvan voit ladata tämän linkin kautta: https://bilder.folkhalsan.fi/shares/kem86nes6s, Suomen Lucia 2022 Wilma Grönqvist, kuvaaja: Folkhälsan/Henrik Schütt

 

Yhteystiedot

Kysymyksiin Suomen Lucian ja kruunajaisten käytännön järjestelyistä vastaavat

  • Tiedottaja Johanna Savander, puh. 050 326 4098
  • Toiminnanjohtaja Malin von Koskull, puh. 044 788 1011

Kysymyksiin Lucia-keräyksestä ja muista Luciaan liittyvistä asioista vastaavat

  • Liittojohtaja Viveca Hagmark, puh. 0503806716
  • Viestintäjohtaja Jessica Ålgars, puh. 040 775 5781

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen lucia@folkhalsan.fi.

Lue lisää Suomen Luciasta ja osallistu keräykseen osoitteessa www.lucia.fi
Tykkää Suomen Luciasta Facebookissa www.facebook.com/finlandslucia
Tykkää Suomen Luciasta Instagramissa @finlandslucia