Julkaistu 16.11.2023

Madeleine Amoroso on Suomen Lucia 2023

Suomen Lucia 2023 on valittu. Hän on Madeleine Amoroso, kotoisin Helsingistä.

– Tuntuu todella kivalta! Odotan innolla, että saan alkaa esiintymään, tavata paljon ihmisiä ja laulaa, tästä tulee intensiivistä mutta hauskaa aikaa, Amoroso sanoo.

– On todella hienoa, että niin moni on äänestänyt ja osallistunut Lucia-keräykseen, joka on todella tärkeä. Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat äänestäneet minua, sekä kaikkia ehdokkaita, jotka ovat tehneet uskomatonta työtä! Haluan myös kiittää perhettäni ja kaikkia läheisiäni, jotka ovat tukeneet minua.

Madeleine Amorosolle Lucia-perinteellä on aivan erityinen merkitys: hänen isovanhempansa ovat kotoisin Sisiliasta.

– Olen aina tiennyt Lucian olevan kotoisin sieltä, joten tämän yhteyden ansiosta olen todella tuntenut, että haluan osallistua Lucia-vaaliin. Isovanhempani ilahtuvat varmasti kovasti uutisesta, että minut on valittu Suomen Luciaksi, isoäitini saa varmaan hepulin!

Amoroso kertoo, että kaikki kymmenen Lucia-ehdokasta ovat tukeneet toisiaan ehdokasaikana.

– Itsestään on saanut puhua aika paljon, mutta on ollut hauskaa tehdä se yhdessä muiden kanssa, sen ansiosta ei ole tarvinnut hermoilla yhtä paljon, Amoroso sanoo.

Myös Folkhälsan kiittää kaikkia kymmentä ehdokasta, jotka olivat Lucia-äänestyksessä mukana.

– On hienoa nähdä, kuinka kaikki ehdokkaat ovat todella motivoituneita levittämään iloa ja yhteisöllisyyttä. Monet tarvitsevat heidän valoaan vaikeina aikoina, Folkhälsanin viestintäjohtaja Jessica Ålgars sanoo.

– Ehdokkaat tekevät tärkeää työtä Lucia-keräyksen lähettiläinä ja antavat sille näkyvyyttä monissa kanavissa, Ålgars sanoo.

 

Suomen Lucia 2023 Madeleine Amoroso vastaanotti onnitteluja sekä kokeili mekkoa ja Lucia-kruunua Folkhälsanin päärakennuksessa 16.11.2023. Kuvat: Mikko Käkelä.

Keräyksen keulakuva

Lucia-keräyksestä saatavilla varoilla autetaan henkilöitä, jotka syystä tai toisesta tarvitsevat arjessaan tukea. Vuonna 2022 keräys tuotti 182 900 euroa. Osa varoista käytetään Folkhälsanin FamiljeKraft-leirien järjestämiseen. Leireille osallistuvat perheet saavat hengähdystauon arjen haasteista sekä tärkeää vertaistukea toisilta.

– Kuka tahansa meistä voi joutua haavoittuvaan tilanteeseen, kenellekään meistä ei anneta takuita elämässä. Leirit on suunnattu perheille, joilla itsellään on pienet mahdollisuudet järjestää lomareissuja. Syynä siihen voivat olla sairaudet, mielenterveyshaasteet, heikot tukiverkostot tai useampi edellä mainituista. Leireillä huomaamme myös, että moni perhe on kovin yksinäinen, sanoo Britt-Helen Tuomela-Holti, perhetyön asiantuntija Folkhälsanilla.

Epävarma taloudellinen tilanne näkyy myös Folkhälsanilla: yhä useampi perhe on tuen tarpeessa ja leirihakemuksia tulee aiempaa enemmän.

– Leireillä perheet voivat huoletta osallistua hauskoihin aktiviteetteihin miettimättä niiden jokaisen vaikutusta perheen arkitalouteen, sanoo Tuomela-Holti.

Suomen Lucia on Lucia-keräyksen keulakuva.

– Lucia-keräykseen voi halutessaan vielä osallistua, vaikka äänestys on ohi. Keräys jatkuu tammikuuhun asti, Suomen Lucia 2023 Madeleine Amoroso sanoo.

Lue lisää ja osallistu keräykseen osoitteessa lucia.fi/fi.

Seuraa Lucia-kulkuetta Helsingin keskustassa, kruunajaiset suorassa lähetyksessä

Madeleine Amoroso kruunataan Suomen Luciaksi Helsingin tuomiokirkossa keskiviikkona 13. joulukuuta 2023 kello 17. Tuomiokirkko on avoinna yleisölle, mutta paikkoja sisällä kirkossa on rajoitetusti. Voit myös seurata kruunajaisia suorassa lähetyksessä Yle Fem -kanavalla sekä Yle Areenassa.

Kruunajaisten jälkeen Lucia-kulkue kulkee Helsingin keskustan läpi. Kulkue lähtee matkaan hieman kello 18 jälkeen. Kulkue seuraa perinteistä reittiä, lähtö tapahtuu Tuomiokirkon portaiden tuntumasta Hallituskadulta. Tämän jälkeen kulkue kulkee reittiä Unioninkatu–Aleksanterinkatu–Mannerheimintie–Pohjoisesplanadi–Unioninkatu ja palaa Senaatintorille.

Suomen Lucia seurueineen esiintyy myös Luciamorgon-lähetyksessä 13. joulukuuta. Suomen Lucia Madeleine Amoroso ja Lucia-kuoro aloittavat Lucian päivän vieton Fagervikin kylässä Inkoossa, katso lähetystä TV:ssä. Luciamorgon lähetetään Yle Fem -kanavalla kello 8.20, Yle TV1 -kanavalla kello 10.40 ja Yle Vega -kanavalla kello 6.06 ja 9.33. Luciamorgon on nähtävissä myös Yle Areenassa jo 13. joulukuuta kello 0.01.

Nyt Madeleine Amorosoa ja muita lähes 30 vapaaehtoista, jotka auttavat Lucia-kiertueen toteuttamisessa ympäri maata, odottaa tiivis valmistelujen aika. Lucia on valon, ilon ja inhimillisyyden lähettiläs. Lucia ja Lucia-kuoro tekevät joulu- ja tammikuussa lähes 100 vierailua sairaaloihin, vanhainkoteihin ja erilaisiin tilaisuuksiin.

Folkhälsan ylläpitää Lucia-perinnettä Suomessa yhteistyössä Hufvudstadsbladetin ja Svenska Ylen kanssa. Suomen Lucia on myös hyväntekeväisyyskeräys.

Lehdistökuvan voit ladata tämän linkin kautta: press.folkhalsan.fi, Suomen Lucia 2023 Madeleine Amoroso, kuvaaja: Folkhälsan/Henrik Schütt

 

Yhteystiedot

Kysymyksiin Suomen Lucian ja kruunajaisten käytännön järjestelyistä vastaavat

  • Tiedottaja Annika Sjöblom, puh. 044 788 3736
  • HR- ja kehityspäällikkö Stina Heikkilä, puh. 040 145 2288

Kysymyksiin Lucia-keräyksestä ja muista Luciaan liittyvistä asioista vastaavat

  • Liittojohtaja Viveca Hagmark, puh. 0503806716
  • Viestintäjohtaja Jessica Ålgars, puh. 040 775 5781

Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen lucia@folkhalsan.fi.

Lue lisää Suomen Luciasta ja osallistu keräykseen osoitteessa lucia.fi/fi
Tykkää Suomen Luciasta Facebookissa facebook.com/finlandslucia
Tykkää Suomen Luciasta Instagramissa @finlandslucia