Julkaistu 13.12.2020

Lucia tuo valoa ja iloa myös koronapandemian aikana

Suomen Lucia 2020 Ingrid Enckell kruunattiin tänä iltana Helsingin tuomiokirkossa. Opetusministeri Li Andersson toimi Lucian kruunaajana. Tunnelmallinen ja musiikintäyteinen tilaisuus huokui iloa ja valoa, vaikka tapahtuma toteutettiinkin tänä vuonna erityisjärjestelyin.

Tunnelma tyhjässä tuomiokirkossa oli kruunajaisten aikana lämmin ja lukuisten kynttilöiden liekit lepattivat iloisesti, kun Ingrid Enckell kruunattiin Suomen Luciaksi 2020. Opetusministeri Li Andersson kruunasi Lucian ja puhui lämpimästi Lucia-perinteestä.

– Lucia-perinteessä on aina ollut kyse pysähtymisestä kiireen ja usein stressaavan arjen keskellä. Lucian ansiosta voimme rauhoittua hetkeksi, hengittää syvään ja huomioida sitä, miten keräännymme yhteiseen hetkeen ja Lucian edustaman valon ja lämmön ympärille vuoden pimeimpänä ja kylmimpänä aikana.

Kulunut vuosi on ollut monelle raskas ja ministeri Andersson korostikin puheessaan yhteisöllisyyden tärkeyttä sekä sitä, että meidän tulee auttaa toinen toistamme. Ministeri puhui koronapandemiasta, joka ei ole kohdellut kaikkia tasa-arvoisesti, sekä yhteiskunnasta, jossa eriarvoisuus lasten ja nuorten välillä on kasvanut, ja jossa yhä useampi voi pahoin.

– Lapset ja nuoret tarvitsevat tukea sekä oppimisessa että hyvinvoinnin saralla. On yhteinen vastuumme vastata tähän tarpeeseen. Tällaista tukea voimme tarjota nuorille ainoastaan yhdessä.

– Ingrid, sinulla on tärkeä tehtävä, sillä annat meille mahdollisuuden pysähtyä ja kokoontua sen valon ja lämmön ympärille, jota jaat, ja siten mahdollisuuden huomioida yhteisöllisyyden tärkeyden sekä arvon.

Tämän jälkeen ministeri kruunasi Ingrid Enckellin virallisesti Suomen Luciaksi 2020, ja kiinnitti vuoden Lucia-korun hänen kaulansa ympärille.

 

Tärkeä tehtävä Luciana

Kirkkoherra Johan Westerlund puhui tervetuliaispuheessaan Lucia-perinteestä, joka usein on kerännyt satoja ihmisiä tuomiokirkkoon sekä huomattavasti sitäkin enemmän Senaatintorille ja ympäri kaupunkia. Juuri tänä vuonna, kun emme voi kokoontua sankoin joukoin, Lucia ja hänen edustamansa valo, laulu sekä toivo ovat erityisen tärkeitä.

– Lucia, sinä, joka saat kruunusi täällä tänään, sekä muut Luciat muissa yhteyksissä ympäri maatamme: Sinulla on tärkeä tehtävä. Täytä hiljaisuus laulullasi ja nujerra pimeys valollasi!

Samfundet Folkhälsanin puheenjohtaja Siv Sandberg puolestaan toivotti Lucialle onnea tehtävässään.

– Lucia-kruunun kantaminen on aina suuri vastuu. Sinulla, Ingrid, on erityinen tehtävä: valon tuominen vaikeana aikana. Folkhälsanin puolesta toivotan sinulle onnea matkaan. 

Sandberg nosti puheessaan esille myös yhteisen vastuun, sillä meillä kaikilla on vastuu yhteiskunnan koossa pitämisestä myös vaikeina aikoina.

– Yli-ihminen ei tarvitse olla, mutta jokainen voi tehdä jotakin toisen ihmisen hyväksi, Sandberg sanoi.  

 

Musiikki koskettaa ja yhdistää

Lucia-kruunajaiset olivat perinteiden mukaisesti tunnelmalliset ja koskettavat. Kruunajaisten aikana kuultiin monta kaunista kappaletta, joista suuri osa oli nauhoitettu etukäteen vallitsevan tilanteen vuoksi. Uutta tänä vuonna oli tunnelmallinen yhdistetty kappale, joka koostui kolmesta aiemmasta Lucia-laulusta. Myös Lucian kaunis laulu teki illasta upean – tänä vuonna Lucia lauloi soolona kolme kappaletta.

– Luciaa, Lucia-kulkuetta ja laulua tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Meistä oli tärkeää järjestää kauniit kruunajaiset myös tänä vuonna. Halusimme myös tuoda esille kappaleita, joiden teksti kertoo siitä, että jokainen nähdään ja huomioidaan myös pimeinä aikoina. Ehkä meille kaikille tekee hyvää kuulla sellaista juuri nyt, kuoronjohtaja Jannike Sandström sanoi hieman ennen kruunajaisia.

Suomen Lucia on Lucia-keräyksen keulakuva, ja keräys jatkuu vuodenvaihteen yli. Ingrid Enckell iloitsee tärkeästä tehtävästään Suomen Luciana.

– Olen todella kiitollinen ja hyvin iloinen tästä minulle suodusta, hienosta tehtävästä. Toivon voivani tuoda paljon iloa, rakkautta ja valoa tähän poikkeuksellisen pimeään talviaikaan vuonna, joka on ollut monelle hankala, Ingrid Enckell sanoi.

 

Tänä vuonna Lucian kruunajaiset toteutettiin erikoisjärjestelyin koronapandemian takia. Kruunajaisissa noudatettiin kaikkia vallitsevia rajoituksia. Lucia kruunattiin tyhjässä tuomiokirkossa eikä Lucia-kulkuetta tai Lucia-markkinoita järjestetty. Tavanomaista kansanjuhlaa ei myöskään nähty torilla. Lucia kulkueineen toi kuitenkin lämpöä ja iloa tunnelmallisen tv-lähetyksen kautta. Lucia tekee tulevat vierailunsa etäyhteyksien avulla tai ulkona. Kaikki Lucian vierailut on suunniteltu siten, että ne voidaan järjestää turvallisesti sekä rajoituksia noudattaen.

Lucia-keräyksen tuotoilla tuetaan lapsiperheitä, joilla on erilaisia vaikeuksia arjessaan. Vuonna 2019 keräys tuotti 181 000 euroa. Tämän vuoden keräys jatkuu 31.1.2021 saakka. Lue lisää ja osallistu keräykseen osoitteessa www.lucia.fi.

Teksti: Annika Sjöblom

Kuvat: Karl Vilhjálmsson