Publicerad 24.11.2022

Wilma Grönqvist är Finlands Lucia 2022

Finlands Lucia 2022 är vald. Hon heter Wilma Grönqvist och kommer från Raseborg.

– Jag kan inte sluta le, jag bara sprudlar fortfarande, säger Grönqvist kort efter att hon fått beskedet.

– Jag är superglad och tacksam, och lite chockad. Det här kom som en bra start på morgonen!

Vad ser du mest fram emot?

– Allra mest väntar jag på att faktiskt få börja lussa för alla människor och sprida ljus med Luciakören.

Wilma Grönqvist säger att det har varit roligt att driva kampanj tillsammans med de övriga kandidaterna.

– Vi har hållit kontakt och stöttat varandra, jag är så glad och tacksam över att ha fått driva kampanj tillsammans med just de nio andra. Det har känts bra och tryggt, även om det har varit en väldigt spännande tid.

Inledningen av kampanjtiden var intensiv då Grönqvist samtidigt hade praktikperiod.

– Sedan blev man van, och något av en influencer då man försökte få folk att rösta för att bidra till luciainsamlingen. Det var roligt att se hur de andra gjorde, alla gjorde kampanj på sitt sätt, det var ljuvligt att se.

– Jag vill tacka alla som har röstat både på mig och alla andra, alla som har deltagit i insamlingen, stöttat och sagt fina ord på vägen. Och jag vill rikta ett speciellt varmt tack till alla mina medkandidater, utan dem hade jag inte kunnat göra det här.

Också Folkhälsan tackar de tio kandidaterna som ställde upp i luciavalet.

– Alla våra kandidater deltar med ett stort hjärta och en vilja att sprida hopp och värme. Just i år känns det särskilt viktigt, säger kommunikationsdirektör Jessica Ålgars.

– Luciainsamlingens medel går till att stöda utsatta barnfamiljer och kandidaterna bidrar till att ge insamlingen fin synlighet i alla våra kommunikationskanaler, säger Ålgars.

Frontfigur för insamlingen

Luciainsamlingen samlar in pengar för att hjälpa personer som av olika orsaker lever under pressade förhållanden.

– Till exempel fattigdom, sjukdom inom familjen eller brist på nära stödjande relationer är mycket belastande för vem som helst. Många föräldrar löper risk för att bli utmattade och för att inte orka med sitt föräldraskap trots att viljan och förmågan till gott föräldraskap finns. Det är viktigt att vi kan erbjuda stöd och insatser med så låg tröskel som möjligt, så att problemen inte hinner växa sig alltför stora, säger verksamhetsledare Malin von Koskull.

Finlands Lucia är luciainsamlingens frontfigur.

– Luciainsamlingen fortsätter till januari, så man ska gärna fortsätta donera om man bara kan. Jag har själv jobbat med familjer som behöver stöd på Folkhälsans läger, och det hjälper mer än man kan tro, att barnen får göra någonting extra i vardagen, och stödet till föräldrarna är det vackraste. Luciainsamlingen är otroligt viktig, säger Finlands Lucia 2022 Wilma Grönqvist.

Du kan läsa mer om och delta i insamlingen på www.lucia.fi.

Finlands Lucia 2022 Wilma Grönqvist uppvaktades i Folkhälsans huvudbyggnad i Helsingfors 24.11.2022 och fick bland annat pröva på luciaklänning och -krona. Foto: Folkhälsan/Jonas Jernström

Följ med luciakortegen i Helsingfors centrum, kröningen direktsänds

Wilma Grönqvist kröns till Finlands Lucia i Helsingfors domkyrka tisdagen den 13 december 2022 klockan 17 av Cecilia Huhtala, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS. Domkyrkan är öppen för allmänheten, men det finns begränsat med platser inne i kyrkan. Du kan också följa med kröningen i direktsändning på Yle Fem och Yle Arenan.

Efter kröningen åker luciakortegen genom Helsingfors centrum, med start strax efter klockan 18. Kortegen rör sig längs den traditionella rutten med start från Domkyrkans trappa på Regeringsgatan. Kortegens rutt är sedan Unionsgatan–Alexandersgatan–Mannerheimvägen–Norra esplanaden–Unionsgatan och tillbaka till Senatstorget.

– Efter ett uppehåll på två år på grund av coronapandemin kommer vi i år att kunna återuppta den omtyckta traditionen med luciakortegen. Nytt för i år är att studerande från Axxell har byggt en ny vagn i vilken lucia med följe åker. Vi är väldigt glada över det här samarbetet och ser fram emot en stämningsfull folkfest där den nya vagnen möjliggör att lucia syns ännu bättre tidigare, berättar Malin von Koskull.

Finlands Lucia och tärnorna uppträder också i Luciamorgon 2022, som sänds 13.12.2022 på Yle Fem kl. 8.15, på Yle TV1 kl. 14.45 och på Yle Vega cirka kl. 9.25.

Nu väntar en intensiv tid av förberedelser för Wilma Grönqvist och de andra drygt 30 frivilliga som är med och förverkligar årets luciaturné runt om i landet. Lucia står för ljus, glädje och medmänsklighet. Lucia och Luciakören gör närmare 100 besök på sjukhus, äldreboenden och evenemang i december och januari.

Finlands Lucia förvaltas av Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och Svenska Yle.

Pressbild på Finlands Lucia 2022 Wilma Grönqvist kan laddas ner på adressen https://bilder.folkhalsan.fi/shares/kem86nes6s, fotograf: Folkhälsan/Henrik Schütt

 

Kontakt

På praktiska frågor kring Finlands Lucia och kröningen svarar

  • Kommunikatör Johanna Savander, tfn 050 326 4098
  • Verksamhetsledare Malin von Koskull, tfn 044 788 1011

På frågor om luciainsamlingen och övrigt luciarelaterat svarar

  • Förbundsdirektör Viveca Hagmark, tfn 0503806716
  • Kommunikationsdirektör Jessica Ålgars, tfn 040 775 5781

Du kan också skicka e-post till lucia@folkhalsan.fi.

Läs mer om Finlands Lucia och delta i insamlingen på www.lucia.fi
Gilla Finlands Lucia på Facebook: www.facebook.com/finlandslucia
Gilla Finlands Lucia på Instagram: @finlandslucia