Publicerad 16.11.2023

Madeleine Amoroso är Finlands Lucia 2023

Finlands Lucia 2023 är vald. Hon heter Madeleine Amoroso och kommer från Helsingfors.

– Det känns jätteroligt! Jag ser fram emot att få börja lussa och träffa en massa människor, att få gå ut och sjunga, det ska bli jättekul, en intensiv men rolig period, säger Amoroso.

– Det känns jättefint att så många har röstat och bidragit till luciainsamlingen som är jätteviktig. Jag vill tacka alla som har röstat på mig och tacka alla kandidater som har gjort ett fantastiskt jobb! Och min familj, alla mina nära som har stött mig.

För Madeleine Amoroso har luciatraditionen en speciell betydelse eftersom hennes farföräldrar är från Sicilien.

– Jag har alltid vetat att lucia kommer därifrån, så den kopplingen gör att jag verkligen känt att jag vill ställa upp i luciavalet. Mina farföräldrar kommer att bli jätteglada över nyheten att jag valts till Finlands Lucia, min farmor kommer att få fnatt!

Amoroso berättar att alla tio luciakandidater har stött varandra under kandidattiden.

– Man har fått tala ganska mycket om sig själv, men det har varit roligt att kunna göra det tillsammans med de andra kandidaterna, då har det inte varit lika nervöst, säger Amoroso.

Också Folkhälsan tackar de tio kandidaterna som ställde upp i luciavalet.

– Det är fint att se den motivation för att sprida glädje och gemenskap som luciakandidaterna utstrålar. Det är många som behöver deras ljus i svåra tider, säger Folkhälsans kommunikationsdirektör Jessica Ålgars.

– Kandidaterna gör ett viktigt jobb som ambassadörer för luciainsamlingen och ger den synlighet i många kanaler, säger Ålgars.

Finlands Lucia 2023 Madeleine Amoroso uppvaktades i Folkhälsans huvudbyggnad i Helsingfors 16.11.2023 och fick prova på klänning och krona. Foton: Mikko Käkelä.

Frontfigur för insamlingen

Luciainsamlingen samlar in pengar för att stöda personer som av olika orsaker lever under pressade förhållanden. Under 2022 inbringade insamlingen 182 900 euro. En del används till Folkhälsans FamiljeKraft-läger, där familjer får chansen till viktigt kamratstöd och avbrott från vardagspusslet.

– Vem som helst kan bli utsatt, det är ingen av oss som har några garantier här i livet. Lägren är ämnade för familjer som saknar förutsättningar att själva ordna semestervistelse. Det kan handla om sjukdomar, psykiska problem, svaga nätverk eller en kombination av många faktorer. Det är många som lever väldigt ensamma, det kommer ofta fram under lägren, säger Britt-Helen Tuomela-Holti, sakkunnig i familjearbete på Folkhälsan.

Det osäkra ekonomiska läget gör så att flera familjer än tidigare är i behov av stöd, vilket även syns i mängden ansökningar till FamiljeKraft-lägren.

– Under lägren kan familjerna delta i roliga aktiviteter utan att behöva fundera över vad de behöver välja bort i vardagen för att få ekonomin att gå ihop, säger Tuomela-Holti. 

Finlands Lucia är luciainsamlingens frontfigur.

– Man kan ännu bidra till luciainsamlingen om man känner för det, trots att röstningen har avslutats. Insamlingen fortsätter till januari, säger Finlands Lucia 2023 Madeleine Amoroso.

Du kan läsa mer om och delta i insamlingen på lucia.fi.

Följ med luciakortegen i Helsingfors centrum, kröningen direktsänds

Madeleine Amoroso kröns till Finlands Lucia i Helsingfors domkyrka onsdagen den 13 december 2023 klockan 17. Domkyrkan är öppen för allmänheten, men det finns begränsat med platser inne i kyrkan. Du kan också följa med kröningen i direktsändning på Yle Fem och Yle Arenan med start klockan 17.00.

Efter kröningen åker luciakortegen genom Helsingfors centrum, med start strax efter klockan 18. Kortegen rör sig längs den traditionella rutten med start från Domkyrkans trappa på Regeringsgatan. Kortegens rutt är sedan Unionsgatan–Alexandersgatan–Mannerheimvägen–Norra esplanaden–Unionsgatan och tillbaka till Senatstorget.

Finlands Lucia och tärnorna uppträder också i Luciamorgon den 13 december. Finlands Lucia 2023 Madeleine Amoroso och Luciakören inleder luciadagen i Fagervik i Ingå, njut av sändningen på TV. Luciamorgon sänds i Yle Fem klockan 8.20, i Yle TV1 klockan 10.40 och i Yle Vega klockan 6.06 och 9.33. Luciamorgon finns också att se på Yle Arenan redan från och med klockan 00.01 den 13 december.

Nu väntar en intensiv tid av förberedelser för Madeleine Amoroso och de andra drygt 30 frivilliga som är med och förverkligar årets luciaturné runt om i landet. Lucia står för ljus, glädje och medmänsklighet. Lucia och Luciakören gör närmare 100 besök på sjukhus, äldreboenden och evenemang i december och januari.

Finlands Lucia förvaltas av Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och Svenska Yle.

Pressbild på Finlands Lucia 2023 Madeleine Amoroso kan laddas ner på adressen press.folkhalsan.fi, fotograf: Folkhälsan/Henrik Schütt

Kontakt

På praktiska frågor kring Finlands Lucia och kröningen svarar

  • Kommunikatör Annika Sjöblom, tfn 044 788 3736
  • HR- och utvecklingschef Stina Heikkilä, tfn 040 145 2288

På frågor om luciainsamlingen och övrigt luciarelaterat svarar

  • Förbundsdirektör Viveca Hagmark, tfn 0503806716
  • Kommunikationsdirektör Jessica Ålgars, tfn 040 775 5781

Du kan också skicka e-post till lucia@folkhalsan.fi.

Läs mer om Finlands Lucia och delta i insamlingen på lucia.fi
Gilla Finlands Lucia på Facebook: facebook.com/finlandslucia
Gilla Finlands Lucia på Instagram: @finlandslucia