Publicerad 27.9.2023

Härliga människomöten och nya erfarenheter – Jenny Karlsson minns tiden som luciakandidat med värme

Luciatraditionen har alltid varit viktig för Jenny Karlsson, en av förra årets luciakandidater. Hon minns tiden som luciakandidat med värme och uppmanar alla som funderar på ett kandidatskap att ställa upp.

– Lucia har alltid varit en viktig tradition för mig, jag lussade redan som liten för mina mor- och farföräldrar, berättar Jenny Karlsson.

Karlsson, som i dag studerar till klasslärare och speciallärare, är hemma från Pargas och valdes till Pargas Lucia år 2017. Hon har sjungit i Luciakören sedan 2019 och ställde upp som kandidat för Finlands Lucia 2022.

– Jag hade funderat på att ställa upp länge och kände att nu är det dags, nu provar jag! Både de tios dag, då kandidaterna träffades för intervjuer och fotografering, samt kampanjtiden var en spännande och rolig tid.

Karlsson gjorde kampanj både på sociala medier och i form av besök där hon uppträdde med sång runt om i Pargas.

– Besöken togs väl emot och jag fick så många lyckönskningar. Det var en fin tid med många härliga människomöten. Visst var det också tidskrävande, men det kändes varmt i hjärtat.

Sprida glädje genom sång

Sång och musik har alltid varit ett stort intresse för Jenny Karlsson, och hon rekommenderar gärna också Luciakören för andra.

– Människomötena vi får med kören är så fina och viktiga. Man märker verkligen hur man med små saker, genom musiken, kan glädja såväl unga som gamla. Jag har sjungit i kören både före och efter coronan och efter coronan blev det så tydligt hur många som uppskattade våra besök, de hade verkligen väntat på oss. Det är så viktigt att luciatraditionen lever vidare!

I år blir det ingen kandidatkampanj för Jenny Karlsson, men hon delar gärna med sig av sina bästa tips för kommande luciakandidater.

– Har du funderat på att ställa upp som kandidat för Finlands Lucia? Kör hårt och ställ upp! Du kommer inte att ångra dig och blir många erfarenheter rikare. Och så kan jag tipsa om att göra besök med sång under kampanjtiden, det togs mycket väl emot!

 Jenny Karlsson längst ner till vänster på bilden. 

Huvudbild: Askar Ibragimov.

Bilden längre ner: Jenny Karlssons privata arkiv. 

Nu nomineras luciakandidaterna

Du kan anmäla dig själv eller någon du känner, som du tycker skulle vara lämplig som Finlands Lucia. Om du anmäler någon annan behöver du kandidatens medgivande. Om du anmäler dig själv behöver du en rekommendation från någon som känner dig. Vi behöver också ett foto och en ljudfil med valfri sång.
Läs mer och anmäl dig eller din kandidat senast 15.10 på sidan lucia.fi.

 

Sjung med i Luciakören

Luciakören uppträder tillsammans med Finlands Lucia på olika evenemang i december och januari. Insjungningen för nya körmedlemmar ordnas måndag 9.10 kl. 17 i Folkhälsans huvudbyggnad, Topeliusgatan 20, Helsingfors. Vi önskar att du är van att sjunga i stämmor och att du vill satsa på uppdraget. Luciakören övar intensivt i Helsingfors i oktober och november, vanligtvis en till två vardagar i veckan kl. 16.30–19.30. Det blir också en del veckoslutsövningar. 23.10 kl. 17 kör årets körövningar i gång i Folkhälsans huvudbyggnad.