Publicerad 26.11.2020

Ingrid Enckell är Finlands Lucia 2020

Finlands Lucia 2020 är vald. Hon heter Ingrid Enckell och kommer från Helsingfors.

­– Det var faktiskt en chock, men en positiv sådan, absolut, säger Ingrid Enckell, Finlands Lucia 2020.

– Det känns väldigt overkligt, men superroligt. Jag ser jättemycket fram emot uppdraget, även om det blir ett annorlunda år med färre fysiska uppträdanden.

Vad ser du mest fram emot?

– Mest ser jag nog fram emot att, i den mån det går, få träffa människor som behöver luciatraditionen. Det går ju inte att träffa lika mycket människor som tidigare, men det ska bli fint att få sprida glädje på till exempel äldreboenden, där lucia är en viktig del av julen och den här tiden, och att få bringa leenden på människors läppar.

Ingrid Enckell berättar att det under kandidattiden var väldigt roligt att få berätta om det viktiga insamlingsändamålet.

– Det var stort att se också de andra kandidaternas kampanjer, alla gjorde jättefina kampanjer och jag tycker alla stödde varandra.

Också Folkhälsan riktar ett stort och varmt tack till alla tio kandidater som ställde upp i luciavalet.

– Alla kandidater gör en stor insats för insamlingen. I år har insamlingen i samband med röstningen slagit nytt rekord, vilket vi är mycket glada och tacksamma för, säger kommunikationsdirektör Camilla Westerlund.

– Ni har gjort ett fint jobb och många barnfamiljer får stöd och hjälp i en annars tung vardag tack vare er.

Finlands Lucia 2020 Ingrid Enckell uppvaktades hemma i Helsingfors. Hon fick bland annat pröva på luciasmycket och kronan. Folkhälsans Malin von Koskull och Annika Höglund samt luciamamman Agneta Lindevall var med på besöket. Fotograf: Mikko Käkelä

Frontfigur för insamlingen

Lucia står för ljus, glädje och medmänsklighet. Vi på Folkhälsan tror att lucia kommer att vara särskilt viktig i år, för 2020 har varit ett annorlunda och tungt år för många.

– Coronan har gjort behovet av stöd större än tidigare, särskilt många ensamförsörjande har dragit ett extra tungt lass i år. Genom vår verksamhet kan vi ge familjer chansen att återhämta sig och känna hoppfullhet, säger Britt-Helen Tuomela-Holti, sakkunnig i familjearbete på Folkhälsan.

Finlands Lucia är luciainsamlingens frontfigur. Medlen från luciainsamlingen används för att stödja barnfamiljer som har det svårt i sin vardag. Under 2019 inbringade insamlingen 181 000 euro. Årets insamling pågår till och med 31.1.2021. Du kan läsa mer om och delta i insamlingen på www.lucia.fi.

Det finns många olika orsaker till att barnfamiljer har det tungt. Till exempel fattigdom, sjukdom eller brist på nära stödjande relationer gör att många familjer löper risk för att bli utmattade och inte orka med sitt föräldraskap, trots att viljan och förmågan till gott föräldraskap finns.

– Det är så fint att luciainsamlingens medel går till barnfamiljer som har det svårt, ändamålet betyder mycket för mig personligen, säger Finlands Lucia Ingrid Enckell.

– Jag är jättetacksam och väldigt glad för den här fina uppgiften som jag har fått. Jag hoppas att jag kan sprida massor av glädje, kärlek och ljus i den här exceptionellt mörka vintertiden efter detta år som varit jobbigt för många människor.

Följ med kröningen på tv

Ingrid Enckell kröns till Finlands Lucia i Helsingfors domkyrka söndagen den 13 december 2020 klockan 17 av undervisningsminister Li Andersson.

– Jag har aldrig varit med om något så här stort, säger Ingrid Enckell.

– Det är superspännande. Jag har sett på kröningen sedan jag var en liten flicka, och det har känts som att det är så långt borta – och nu är det något som ska hända mig! Jag har inte riktigt hunnit greppa den tanken ännu.

På grund av rådande läge är kyrkan inte öppen för publik, men liksom tidigare år sänds kröningen på tv. Mera information om anpassningarna till coronasituationen hittar du på webbplatsen www.lucia.fi.

På grund av pandemin har vi skapat nya, trygga sätt för lucia och hennes tärnor att sprida hopp, värme och ljus på sjukhus, äldreboenden och företag. Förutom fysiska besök erbjuder vi också virtuella, inspelade luciabesök, som kan skräddarsys med en egen julhälsning.

Finlands Lucia förvaltas av Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och Svenska Yle. Luciainsamlingen samlar in medel för Folkhälsans förebyggande arbete för familjer i behov av stöd.

 

Pressbild på Finlands Lucia 2020 Ingrid Enckell kan laddas ner i vårt pressbildsarkiv, fotograf: Folkhälsan/Henrik Schütt

 

Ytterligare information ger kommunikationsdirektör Camilla Westerlund, tfn 050 374 8239.
Du kan också skicka e-post till lucia@folkhalsan.fi.

Läs mer om Finlands Lucia och delta i insamlingen på www.lucia.fi
Gilla Finlands Lucia på Facebook: www.facebook.com/finlandslucia
Gilla Finlands Lucia på Instagram: @finlandslucia