Publicerad 21.12.2020

”Det är så roligt att få sjunga och komma med ljus i mörkret”

Måndagseftermiddagen är kall och ruggig, men Finlands Lucia 2020 Ingrid Enckell ler varmt där hon skrider fram. Lucia och tärnorna har precis sjungit på innergården vid Folkhälsanhuset i Brunakärr, och vinkar nu glatt upp mot balkongerna och längre in mot gården.

– Det här var mitt andra luciauppträdande, det var så fint och jag blev själv rörd. Jag visste ju innan att lucia sprider glädje, men det är ändå något annat att få uppleva det på riktigt. Fastän de som kommer och tittar har mask på sig, så ser man ögonen och kan ana leendena.

 

I år är det mesta annorlunda, så även lucias uppträdanden. Lucia och tärnorna gör liksom tidigare många besök, men i år sker de utomhus med ordentliga avstånd eller på distans.

– Visst skulle det vara härligt att få byta några ord med dem vi möter. Vi gör så gott vi kan, och visar med ögonen och leenden att vi är här. Det är så roligt att få sjunga och komma med ljus i mörkret, säger Enckell medan hon och tärnorna raskt går mot följande innergård.

Och visst är sången välkommen och uppskattad. Medan luciaföljet sjunger öppnas allt fler balkongdörrar, och några stavgångare tar sig en paus för att njuta av luciaföljets ljus. Då sången tystnat hörs ett glatt tackrop från publiken.

 

Efter ett år då många haft det tungt är det också extra viktigt att visa omtanke om sina medmänniskor. Luciaföljet kommer med ljus och glädje, men vi kan alla göra dagen ljusare för dem runt omkring oss.

– Ta hand om dina nära och kära! Håll kontakten och kom ihåg att kolla att alla i närheten mår bra, säger Ingrid Enckell leende och gör sig redo för att bege sig mot dagens följande uppträdanden.

Foto: Mikko Käkelä