Publicerad 2.12.2021

Finlands Lucia 2021 – anpassningar till coronasituationen

Kröningen av Finlands Lucia i Helsingfors domkyrka med efterföljande kortege har traditionellt varit en stor folkfest, som samlat en fullsatt domkyrka och omkring 30 000 personer på Senatstorget och längs kortegens rutt. I år, liksom i fjol, är vi tvungna att anpassa firandet till den rådande pandemisituationen. Samtidigt anser Folkhälsan att det är viktigare än på länge att låta lucia sprida värme, ljus och hopp till alla som behöver det. Kröningen genomförs med direktsändning i tv, men kortegen genom Helsingfors centrum inhiberas.

Folkhälsan följer myndigheternas anvisningar och gör allt organisationen kan för att luciafirandet ska vara tryggt både för lucia och för hennes följe, för dem hon besöker och för åskådarna. Följande säkerhetsåtgärder planeras nu (3.12):

  • Luciamorgon och kröningen sänds direkt i tv den 13 december. Morgonsändningen från Nationalmuseet visas på Yle Fem och Yle Arenan kl. 8.30–9.30 och kan höras på Yle Vega kl. 9.10. Finlands Lucia 2021 Tilde Polviander och Luciakören uppträder kl. 9.10. Kröningen sänds på Yle Fem och Yle Arenan kl. 17. 
  • Helsingfors domkyrka är öppen för publik under kröningen. Antalet åhörare kommer att begränsas och alla deltagare bör visa covidintyg (coronapass) vid dörren. Vi följer myndigheternas restriktioner och rekommendationer, och det är alltså fullt möjligt att detta ännu kommer att ändra före luciadagen. Följ med nyheterna på www.folkhalsan.fi eller www.lucia.fi för att få aktuell information.
  • Om du planerar att delta på plats i Domkyrkan, observera följande: Deltagarantalet är begränsat till knappt 50 % av kyrkans kapacitet. Dörrarna öppnas klockan 16 och stängs när platserna är fyllda, senast 16:55. Covidintyg (coronapass) och id kollas vid dörren och ansiktsskydd bör användas i kyrkan. 
  • Ingen luciakortege ordnas i år. Lucia kommer ut på trappan utanför Domkyrkan, intervjuas där för tv och går tillbaka in igen.
  • Lucias traditionella besök på t.ex. sjukhus, äldreboenden och evenemang planeras för att kunna hållas på trygga sätt. Varje besök planeras enskilt med värdinstansen.
  • Vi bandar in en video, som kan visas i de fall lucia inte kan komma på besök fysiskt. Ta kontakt med lucia@folkhalsan.fi om ni önskar få tillgång till videon.

Folkhälsan följer kontinuerligt med läget och de rådande myndighetsrekommendationerna och anpassar planeringen enligt dem. Det är alltså fullt möjligt att alla planerade evenemang inte kommer att kunna genomföras – eller, i bästa fall, att vi kommer att kunna tillåta mer publik än vi nu tror.

Coronapandemin gör vintern extra tung för många. Medlen från luciainsamlingen används för att stöda familjer som kämpar med en jobbig vardag, vilket i år är speciellt angeläget. Folkhälsan vill med lucia bidra med hopp, värme och ljus.