Publicerad 9.11.2020

Ät gott och gör gott: Den nya luciabakelsen har smak av vit choklad och lingon

Folkhälsan och Fazer Café Glogatan 3 lanserar i år en nyhet: luciabakelsen. Den vackra bakelsen, med smak av cheesecake, lingon, kinuski och rostad vit choklad, säljs på caféet från och med idag och fram till jul. För varje såld bakelse donerar Fazer Café Glogatan 3 en euro till Folkhälsans luciainsamling, vars medel används för förebyggande arbete bland utsatta barnfamiljer.

Konditorimästare Eero Paulamäki på Fazer Café Glogatan 3 har skapat den nya bakelsen. Den är glutenfri med mazarinbotten och cheesecakefyllning och är smaksatt med rostad vit choklad, maräng, lingon och kinuski.

– Bakelsen är elegant och lätt och faller de flesta i smaken. Jag har dekorerat den med handgjorda eldsflammor av vit choklad och litet bladguld, berättar Paulamäki.

För varje såld bakelse donerar Fazer Café Glogatan 3 en euro till Folkhälsans luciainsamling. Medlen från luciainsamlingen används till att stöda barnfamiljer som har det tungt. Orsakerna bakom kan vara många, till exempel fattigdom, sjukdom eller brist på nära, stödjande relationer. Detta kan göra att föräldrarna löper risk för att bli utmattade och inte orka med sitt föräldraskap, trots att viljan och förmågan finns. Luciainsamlingen 2019 inbringade sammanlagt 181 000 euro. Också i år går pengarna oavkortat till förebyggande arbete bland barnfamiljer som behöver stöd.

– Vi är glada och tacksamma för det nya samarbetet med Fazer Café Glogatan 3, som stöder insamlingen för detta viktiga ändamål. En luciabakelse känns helt rätt. Vi är glada att kunna erbjuda något nytt och trevligt, speciellt i dessa rätt dystra och tunga tider, säger Folkhälsans vd Georg Henrik Wrede.  

– Fazer Café Glogatan 3 vill bidra till insamlingen och donerar en euro till Folkhälsan för varje såld luciabakelse. För oss som är ett finländskt, snart 130-årigt familjeföretag är det viktigt att skapa stunder av glädje och välmående för människorna runtomkring oss, säger Miika Kostilainen, vd för Fazer Retail Finland som ansvarar för Fazer Cafés affärsverksamhet.  

I år tillverkas bakelsen endast på Fazer Café Glogatan 3 i Helsingfors.

Luciakröningen i Helsingfors Domkyrka och den efterföljande luciakortegen samlar vanligtvis en fullsatt domkyrka och upp till 30.000 personer vid kortegen i centrum av Helsingfors. I år gör coronapandemin att kyrkan tyvärr inte kan vara öppen för allmänheten under kröningen, och kortegen ordnas inte alls.

–  För många familjer i huvudstadsregionen har det blivit en viktig tradition att ta sig till Helsingfors centrum den 13 december och se lucia, antingen i kyrkan eller längs luciakortegens rutt. I år blir det ett avbrott i den traditionen, och vi är glada att kunna erbjuda något som förhoppningsvis kan bli en ny tradition: Att i luciatid njuta av en välgörande bakelse från Fazer Café Glogatan 3 tillsammans med personer som står oss nära , säger Wrede.

Mera information ger:

Georg Henrik Wrede, vd, Samfundet Folkhälsan, 044 788 6000, georghenrik.wrede@folkhalsan.fi
Camilla Westerlund, kommunikationsdirektör, Folkhälsan, 050 374 8239, camilla.westerlund@folkhalsan.fi
Miika Kostilainen, VD, Fazer Retail Finland, 040 486 9832, miika.kostilainen@fazer.com