Publicerad 19.12.2022

”Väldigt värdefullt att lucia kan komma med ljuset till vårdpersonalen”

En gnistrande vacker och kall decemberdag besöker Finlands Lucia 2022 Wilma Grönqvist Nya barnsjukhuset i Helsingfors. Luciatåget sprider glädje bland såväl barnpatienterna på polikliniken som bland vårdpersonalen i matsalen.

Sorlet tystnar då lucia skrider ner för trapporna till personalmatsalen där HUS-personalen äter lunch. En av dem som rörs till tårar är Sofia Salokorpi, som jobbar med vuxna sömnapnépatienter inom HUS.

Sofia Salokorpi uppskattade lucias besök.

– Vi som jobbar inom vården gör det med god vilja, kärlek och människovärme. Det har varit ett tungt år med strejk, personalbrist, coronapandemi och stora förändringar i samband med vårdreformen. Ett år som detta är det extra viktigt att komma ihåg kärnan i vårdyrket, som är det samma som lucia står för. Därför är det väldigt värdefullt att lucia kan komma med ljuset till vårdpersonalen, säger Salokorpi.

Lucia sjunger några sånger och önskar alla en riktigt god jul, innan hon tar hissen upp för ett överraskningsbesök på HUS styrelsemöte.

Tidigare under dagen har luciatåget besökt polikliniken på Nya barnsjukhuset, ett besök som betydde mycket för Wilma Grönqvist.

– Det var ljuvligt att få uppträda för barnen på polikliniken. Barnen är så lugna, och då blir man själv lugn. Familjerna sken upp och blev väldigt glada då vi sjöng för dem, säger Wilma Grönqvist.

Nina Colliander-Nyman, som är utvecklingschef och jobbar för tvåspråkighet inom HUS, beskriver lucias besök som mycket uppskattat.

– Lucia är en oerhört fin finlandssvensk tradition och det betyder mycket för oss att lucia äntligen kunde besöka Nya barnsjukhuset och sprida glädje.

Wilma Grönqvist spred ljuset i Nya barnsjukhuset.

Text: Heidi Furu
Foto: Folkhälsan/Mikko Käkelä