Publicerad 12.11.2020

Lucia kommer med ljus och glädje – de fixar tändstickorna och håller koll på det praktiska

Lucia är för många en viktig ljusglimt under årets mörkaste tid. Våra frivilliga luciaföräIdrar finns till hands i kulisserna och ser till att allt löper smidigt.

Varje år piggar lucia upp i decembermörkret, men för att lucia med tärnor ska hinna med närmare hundra uppträdanden krävs dock en hel del jobb. Det vet luciaföräldrarna Agneta Lindevall, Patrik Limnell, Monika Weckström och Guy Willman.
– Vi sköter det praktiska. Det innebär allt från införskaffande av strumpor och tändstickor till att skjutsa flickorna, säger Limnell.
Uppdraget är mångsidigt och dagarna blir långa och uppträdandena många. Enligt Willman är därför fungerande tidtabeller av stor vikt.
– Tidtabellen måste hålla hela vägen. En kvarts försening på morgonen växer sig lätt större längs dagen.
Det viktigaste är ändå att se till att flickorna har roligt.
– De ska få njuta av luciatiden. Det är vi som ska känna press över praktiska arrangemang, inte de, säger Lindevall.

Stunder att minnas

Våra luciaföräldrar är sedan länge vana med uppdraget; för Limnell blir det i år tionde gången, för de övriga det femte året som luciaföräldrar. Att uppdraget kräver en hel del i både tid och engagemang är alla överens om.
– Luciaperioden är intensiv, men givande och trevlig, berättar Weckström.
Willman berättar att han gärna fortsätter så länge han orkar och har lust. Också Lindevall trivs och uppskattar alla nya bekantskaper och de fina platserna hon fått besöka.
– Det är fint att se glädjen som sprids då lucia kommer på besök, inflikar Limnell.
Luciaföräldrarna har sett många uppträdanden, det ena finare än det andra. De minns stämningsfulla stunder, gånger då barn velat delta i uppträdanden och mäktiga tillfällen då lucia fått det att bli alldeles tyst i stora salar.
– Lucia uppträder med samma sånger åt alla. På morgonen kan uppträdandet vara för presidenten och senare under dagen på ett äldreboende. Det är fint att få vara med om det, avslutar Weckström.

På bilden: Luciaföräldrarna Patrik Limnell, Monika Weckström. Agneta Lindevall och Guy Willman ser framemot årets luciaperiod.