Publicerad 12.2.2021

Utmärkt resultat för luciainsamlingen

Luciainsamlingen 2020 inbringade totalt drygt 171 000 euro. De insamlade medlen används till förebyggande arbete för barnfamiljer, som av olika orsaker har en utmanande vardag.

Luciainsamlingen, som för i år avslutades 31.1.2021, uppnådde ett mycket gott resultat – i synnerhet med tanke på de begränsningar som coronapandemin medförde. Själva insamlingsdelen, där privatpersoner, företag och organisationer kan skänka pengar, uppnådde i själva verket ett rekordresultat: drygt 158 000 euro. Det andra benet av insamlingen, där medel samlas in med hjälp av bland annat marknader, luciakortegen och märkesförsäljning, led mycket av de begränsningar som coronapandemin medförde och uppnådde inte målsättningarna. Det sammanlagda resultatet, 171 000 euro, är dock mycket bra. Tack vare de insamlade medlen kan Folkhälsan stöda många familjer i utsatta situationer under 2021.

Tidiga insatser viktiga

Luciainsamlingen har haft samma ändamål – förebyggande arbete för barnfamiljer i utsatta situationer - sedan år 2014. Det finns många olika orsaker till att barnfamiljer har det tungt. Till exempel sjukdom, dålig ekonomi, brist på nära stödjande relationer eller obefintlig avlastning i vardagen gör att många föräldrar löper risk för att bli utmattade och inte orka med sitt föräldraskap, trots att viljan och förmågan till gott föräldraskap i grunden finns. Tidiga insatser kan vara avgörande för familjerna och är också till nytta för samhället, då man i vissa fall kan förebygga att större insatser behövs senare.

– Vi kommer att fortsätta ordna FamiljeKraft-läger, där familjer får en chans att samla krafter och få nya synvinklar och verktyg för att hantera och förbättra sin situation. I år har vi fem sådana inplanerade. Vi får naturligtvis anpassa oss till coronarestriktionerna och vara beredda att flytta tidpunkten för lägren om så krävs, men vi strävar efter att genomföra dem i lägerform också i år. Dessutom kan vi arrangera ett antal föräldrastödsgrupper – fysiskt eller via nätet - samt Trappan-utbildningar för professionella som i sitt arbete möter barn som bevittnat våld, säger Pia Rosengård-Andersson, avdelningschef för familjer och relationer på Folkhälsans förbund.

 

Tack till privatpersoner, företag och organisationer

Röstningen på årets lucia bland de tio kandidaterna och de medel som privatpersoner donerade i samband med den slog rekord 2020, vilket var en mycket glad överraskning i dessa undantagstider.

En nyhet för denna säsong var luciabakelsen, som Fazer Café på Glogatan lanserade i samarbete med Folkhälsan. För varje såld bakelse donerade Fazer Café Glogatan en euro till luciainsamlingen. Försäljningen var över förväntan, och bidraget till insamlingen till stor glädje. Luciabakelsen återkommer i caféets utbud nästa säsong.

– Vi är mycket tacksamma för de bidrag som privata personer, organisationer och företag gett till Folkhälsans luciainsamling. Alla bidrag, små och stora, är viktiga för vårt arbete. Luciainsamlingen är ett effektivt och säkert sätt att stöda familjer i utsatta situationer här hemma i Finland. Varmt tack till alla er som deltagit i insamlingen, säger Folkhälsans vd Georg Henrik Wrede.

Gemensamma krafter

Finlands Lucia-insamlingen är en gemensam insats för att stöda familjer med utmanande vardag. Många organisationer och framför allt personer arbetar tillsammans för samma ändamål under luciasäsongen: Folkhälsan, Svenska Yle,  Hufvudstadsbladet och många frivilliga som på olika sätt bidrar till insamlingen och till att föra fram lucia som en ljusets fest i hela Finland.

Denna gång blev luciafirandet helt annorlunda än under tidigare år, på grund av de mycket stränga restriktionerna i huvudstadsregionen. Luciakröningen genomfördes i en tom kyrka, med bara Finlands Lucia 2020 Ingrid Enckell, krönare undervisningsminister Li Andersson och körledare Jannike Sandström på plats. Besöken genomfördes utomhus eller via nätet, och många ställdes helt enkelt in. Nytt för i år – och mycket uppskattat – var luciamorgonsändningen från Finlands Nationalmuseum.

– Det är härligt att se hur lucia engagerar, år efter år. Jag vill rikta ett stort tack till alla som bidrog till luciafirandet i år. Jag är stolt, glad och imponerad över er förmåga att trots alla begränsningar och snabbt ändrande regler kunna skapa en stämningsfull, glädjefylld och fin luciasäsong, säger Folkhälsans förbunds direktör Viveca Hagmark.  

–Jag visste ju innan att lucia sprider glädje, men det är ändå något annat att få uppleva det på riktigt. Fastän de som kommer och tittar har mask på sig, så ser man ögonen och kan ana leendena. Det är så roligt att få sjunga och komma med ljus i mörkret, säger Finlands Lucia 2020 Ingrid Enckell.

 

Finlands Lucia samlar in medel för Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och Svenska Yle. 

 

Ytterligare information ger kommunikationsdirektör Camilla Westerlund, tfn 050 374 8239.
Du kan också skicka e-post till lucia@folkhalsan.fi.

Läs mer om Finlands Lucia och delta i insamlingen på www.lucia.fi
Gilla Finlands Lucia på Facebook: www.facebook.com/finlandslucia
Gilla Finlands Lucia på Instagram: @finlandslucia