Publicerad 9.2.2023

Fint resultat för luciainsamlingen

Luciainsamlingen 2022 inbringade hela 182 900 euro, en ökning från året innan. De insamlade medlen används för att hjälpa barnfamiljer i utsatta situationer.

Luciainsamlingen avslutades 31.1.2023 och det fina resultatet är 182 900 euro, jämfört med 174 700 euro året innan.

– Vi är otroligt tacksamma för alla bidrag, stora som små, som privatpersoner och organisationer gett till förmån för luciainsamlingen. Med er hjälp kan vi fortsätta det viktiga arbetet för att stöda familjer som har det tungt i sin vardag, säger Folkhälsans förbundsdirektör Viveca Hagmark.

Finlands Lucia 2022 Wilma Grönqvist och luciatärnorna besökte hela 104 ställen under luciasäsongen och gladde tusentals åskådare med vacker sång.

– I år ordnar vi fyra FamiljeKraft-läger i samarbete med Semesterförbundet, berättar Pia Rosengård-Andersson, avdelningschef för familjer och relationer på Folkhälsan.

– Vi har märkt att det finns ett stort behov av lägren.

I de fem läger som ordnades under 2022 deltog 53 vuxna och 100 barn från 40 familjer.

– Under 2022 fortsatte vi stöda det vi kallar enastående föräldrar, personer som frivilligt eller ofrivilligt har barn ensamma. Bland annat hölls virtuella grupper för att förebygga burnout bland föräldrarna. Under 2023 planerar vi att erbjuda gruppverksamheten även till föräldrar som lever i en parrelation, säger Rosengård-Andersson.

Luciamedlen möjliggör även utbildningar i Trappan-samtalsmetoden för personer som i sitt arbete möter barn och unga som bevittnat våld, samt kamratstöd för våldsutsatta i nära relationer.

– Det finns också en stor efterfrågan på föreläsningar med sakkunniga. Under 2022 ordnade vi 22 föreläsningar för olika målgrupper.

Tack till samarbetsparter

Luciainsamlingen är en gemensam insats: Folkhälsan, Svenska Yle, Hufvudstadsbladet och många frivilliga bidrar på olika sätt till att sprida ljus i decembermörkret och samla in medel till barnfamiljer i utsatta situationer genom luciainsamlingen. I höstas byggdes bland annat en ny luciavagn av studerande på Axxell i Raseborg.

Ett stort tack riktas till våra samarbetsparter: ADD, Aktia, Axxell, Fazer Café Glogatan 3, Havi, Helsingfors domkyrkoförsamling, Johannes församling, K-Rauta i Karis, Stockmann och Veho.