Publicerad 24.10.2023

De tios dag inledde årets luciasäsong

Stämningen var glad och förväntansfull i Folkhälsans huvudbyggnad i Helsingfors då årets Luciakandidater samlades. Luciavalet inleds i slutet av veckan.

Ute är det kyligt och gatorna är täckta av färggranna höstlöv då luciakandidaterna träffar varandra för första gången denna oktobertisdag. Det är en fartfylld dag för kandidaterna som ska intervjuas och fotograferas samt öva sång. Dessutom får ta del av information om luciainsamlingen, röstningen och kandidattiden.

Årets luciakandidater på bilden högst upp. Bakre raden från vänster: Madeleine Amoroso från Helsingfors, Janina Bäckman från Lojo, Betty Aschan från Esbo, My Esselström från Korsholm, Ellen Forsström från Helsingfors och Ida Wirén från Vanda. Främre raden från vänster: Tindra Karlsson från Jomala, Emma Malm från Dalsbruk, Fanny Jörgensen från Mariehamn och Emma Sahlin från Geta. 

Finlands Lucia 2022 Wilma Grönqvist är också på plats erbjuder stöd till årets kandidater. I ett kort tal inför kandidaterna uppmuntrar hon dem att njuta av stunden.

– Det är en spännande dag med många händelser och flera kameror som fotar och filmar. Trots att det kan vara lite pirrigt så ska ni försöka njuta av stunden. Viktigast är att ni är er själva och har det roligt, säger Grönqvist.

”Njut, även om det kan vara hektiskt”

Då undertecknad frågar Grönqvist vilka hennes bästa tips för årets kandidater är, nämner hon igen betydelsen av att njuta och försöka fånga stunden.

 – Mycket sker omkring och man kan bli tidvis lite trött, men man ska försöka vara sig själv på bästa möjliga sätt. Jag vill upprepa hur viktigt det är att njuta, eftersom luciatiden är unik och den kommer inte tillbaka. Oavsett vem som blir vald till Lucia så kommer alla kandidater att minnas denna tid.

Finlands Lucia 2022 är gärna med och stöder årets kandidater.

Grönqvist minns sin tid som Lucia med värme.

– Hela allting var så fint. Jag har så många fina minnen så det är svårt att lyfta fram någon specifik händelse. Men kröningen är förstås en betydande del av Lucia. När jag själv blev krönt var några tidigare lucior på plats och det var en stor dag. Efter det börjar den mest givande tiden när man åker omkring och lussar.

Samhörighetskänslan inom hela luciasällskapet från luciaföräldrar till tärnor är också något Grönqvist vill lyfta fram.

– Stunderna i Luciabilen kommer jag inte heller att glömma. När man åker från det ena stället till det andra och sjunger igenom låtar och det känns lite pirrigt inför ett uppträdande. Att få vara tillsammans med luciaföräldrarna, tärnorna och människorna man träffar är något extra.

Lucia har fortsättningsvis en viktig roll i samhället anser Grönqvist.

– Det är viktigt att Luciaföljet hinner stanna upp och faktiskt vara närvarande för människorna som man träffar. Luciatiden ger förstås ljus och hopp under den mörka årstiden, men också en andningspaus i en tid då det händer en hel del otrevliga saker i världen. Jag rekommenderar alla som kan att gå och titta på Lucia och att delta i insamlingen!

Årets luciakandidater tillsammans med Finlands Lucia 2022 Wilma Grönqvist (framme t.v.) och dirigent Jannike Sandström (framme t.h.).

Insamlingen stöder utsatta barnfamiljer

Centralt för Luciakampanjen är insamlingen, vars medel används till att stöda utsatta barnfamiljer.

– Symboliken kring Lucia är givetvis viktig. Hon kommer med ljus, värme och glädje under årets mörkaste tid, bland annat i form av uppträdanden. Samtidigt ger alla kandidater synlighet till insamlingen, vilket är en mycket viktig del av hela Luciakampanjen. Vi är mycket tacksamma för den insats som de tio frivilligt gör för att skapa en fin och betydelsefull luciaperiod säger Viveca Hagmark, direktör för Folkhälsans förbund.

Viveca Hagmark är direktör för Folkhälsans förbund. 

– Genom luciainsamlingen kan vi bland annat stöda barnfamiljer i utsatt läge. Medlen används till exempel till FamiljeKraft-lägren där familjerna får ett avbrott i vardagen och stöd av våra sakkunniga och av varandra. Efter lägret åker många hem med nya verktyg och ny ork för vardagen.

Start för luciavalet på söndag

Luciakandidaterna presenteras mer ingående lördagen den 28 oktober, då också röstningen inleds. I samband med att du röstar på Finlands Lucia deltar du i luciainsamlingen. Du kan också delta i insamlingen utan att rösta på en kandidat, genom att överföra pengar till ett luciakonto eller via MobilePay. Läs mera om Finlands Lucia och luciainsamlingen på www.lucia.fi.

Finlands Lucia är ett samarbete mellan Svenska Yle, Hufvudstadsbladet och Folkhälsan.

Foto: Henrik Schütt, Markus Stubbe, Annika Sjöblom

Text: Markus Stubbe