Publicerad 21.10.2020

Nu är de tio valda – här är årets luciakandidater

Luciajuryn, som i år består av Maria Saaristo, Tino Singh och Annvi Gardberg, har gjort sitt val. De tio luciakandidaterna 2020 kommer från olika håll i Svenskfinland.

Det är en glad och peppad jury som samlas på Folkhälsan en regnig oktobermorgon för att sköta sitt viktiga uppdrag – att välja ut årets tio luciakandidater. De har en rejäl hög med ansökningar att gå igenom. Coronapandemin tycks snarare ha ökat än minskat människors vilja att anmäla sitt intresse för det givande, och krävande, frivilliguppdraget att sprida ljus och värme i vintermörkret.

Jurymedlemmarna har olika infallsvinklar för vad de tittar på när de väljer ut kandidaterna.

–  Sångrösten är viktig. Dessutom är det essentiellt att kandidaten uppenbart bryr sig om andra människor och har ett samhällsengagemang, säger Annvi Gardberg, undersökande redaktör på Yle.

­­–  Jag tänker först och främst på den viktiga luciainsamlingen. Det krävs karisma och trovärdighet av lucia för att sprida budskapet om insamlingen och berätta vart pengarna går, säger Tino Singh, artist och vd för Two Dads Oy.

–  Det är viktigt att lucia är varm, välmenande och modig. Lucia ska våga stå upp för dem som behöver det, säger Maria Saaristo, som är producent för Hufvudstadsbladets nysatsning Hbl Junior och har disputerat om den finlandssvenska gruppidentitetens framväxt.

­–  Gemensamma festdagar som man kan se fram emot och förbereda sig för skapar sammanhållning. Luciatraditionen är lyckad, för alla kan delta på sitt sätt. Barn kan lussa för släktingar, och alla kan se ett luciatåg, antingen på plats eller i tv. Traditioner är viktiga – men det är också viktigt att man kan modernisera dem, så de passar tiden man lever i, fortsätter hon.

Alla tre i juryn efterlyser alternativ till den traditionella luciabilden, och hoppas på större mångfald bland ansökningarna i framtiden. Förutom sångrösten betonar de att lucia ska trivas med att stå i fokus och genuint vilja träffa människor av alla slag. Dessutom ska hon kunna presentera luciainsamlingen på ett trevligt och trovärdigt sätt.

Medlen från luciainsamlingen används till att stöda barnfamiljer som har det tungt. Orsakerna bakom kan vara många, till exempel fattigdom, sjukdom eller brist på nära, stödjande relationer. Detta kan göra att föräldrarna löper risk för att bli utmattade och inte orka med sitt föräldraskap, trots att viljan och förmågan finns.

Luciainsamlingen 2019 inbringade sammanlagt 181 000 euro. Också i år går pengarna oavkortat till förebyggande arbete bland barnfamiljer som behöver stöd. Luciajuryn upplever att insamlingen, och nyttan man kan göra med medlen som samlas in, är viktigare än på länge. I år lägger coronapandemin sten på börda för familjer som kanske redan tidigare låg på gränsen för vad de orkade med. 

Årets luciakandidater är:

Melinda Karkola, Helsingfors

Sofia Bäck, Kronoby

Ingrid Enckell, Helsingfors

Amanda Wiik, Pargas

Ellen Wikholm, Esbo

Karin Wallenius, Tenala

Emma Niemi, Kuopio

Alice Stenberg, Mariehamn

Victoria Åkermarck, Borgå

Amanda Soini, Sibbo

 

Luciakandidaterna presenteras mer ingående 31.10, då också röstningen inleds. Genom att rösta på Finlands Lucia deltar du i luciainsamlingen. Du kan också delta i insamlingen utan att rösta på en kandidat, genom att överföra pengar till ett luciakonto eller via MobilePay, läs mera på www.lucia.fi.

Text: Johanna Savander
Foto: Jonas Jernström