Publicerad 18.10.2023

Juryn har gjort sitt val – bland dessa tio finns Finlands Lucia 2023

Årets luciakandidater är valda. Juryn, bestående av Tika Sevón Liljegren, Kalle Silfverberg och Ingrid Biese har gått igenom samtliga ansökningar och gjort sitt val. Finlands Lucia är frontfigur för luciainsamlingen, vars medel används till att stöda barnfamiljer i utsatta situationer.

Det är dags att presentera årets luciakandidater! De tio kandidaterna för Finlands Lucia väljs av en luciajury, som i år bestod av Ingrid Biese, forskare och Finlands Lucia 1991, Tika Sevón Liljegren, journalist vid Yle och artist, och Kalle Silfverberg, HBL:s chefredaktör. Årets luciajury sökte efter kandidater som utstrålade värme och som verkligen vill sprida glädje till andra genom sitt uppdrag.

Innan juryn träffades fick varje jurymedlem på förhand berätta om sina tankar för det stundande juryuppdraget.

– Jag kommer att leta efter värme, det ska kännas att personen är varm och godhjärtad. Sången är viktig, omtanken ska förmedlas genom sången. Lucia ska se alla och vilja alla väl, och ha en fin och god energi kring sig, sade Tika Sevón Liljegren.

– Jag kommer försöka se personen bakom ansökan och de egenskaper som räknas upp. För mig är en positiv attityd, vänlighet och medmänsklighet viktig. Det ska bli roligt att läsa om hurdana intressen kandidaterna har, och om de tidigare gjort eller vill göra något för det allmänna, sade Kalle Silfverberg.

– Det viktigaste är att man tycker om människor, är empatisk och kan sympatisera med människor. Utstrålningen är viktig, men lucia behöver inte se ut på något visst sätt, utan ska kunna representera hela folket, sade Ingrid Biese.

Som tidigare lucia vet Biese att luciauppdraget är både roligt och givande, men också innebär långa dagar under en period.

– Takten kan vara hektisk och man kan även ibland hamna i situationer som är tunga. Det är stort att vara Finlands Lucia och man figurerar mycket i media.

Vacker tradition med viktigt budskap

Att luciatraditionen är viktig i dagens samhälle är samtliga jurymedlemmar överens om.
– Lucia ska vara en glädjespridare mitt i decembermörkret och efter det. Men Finlands Lucia är även en institution och den som blir vald till lucia representerar institutionen det året. Luciatraditionen är en viktig del av det finlandssvenska kulturarvet, sade Kalle Silfverberg.

Finlands Lucia är frontfigur för luciainsamlingen, som stöder familjer i utsatta situationer. Under 2022 inbringade insamlingen 182 900 euro.

– Lucia sprider glädje, men det handlar också om ett seriöst välgörenhetsarbete. Det är bra och hjälper om man är öppen och trivs med människor. Som lucia får man också ett fint stöd av luciateamet och de frivilliga luciaföräldrarna i sitt uppdrag, sade Ingrid Biese.

– Jag har alltid tyckt att luciatraditionen är väldigt fin. Det är en otroligt vacker tradition, som jag hoppas aldrig dör ut. Lucia sprider glädje där det behövs och kommer till dem som inte kan komma till kröningen och andra uppträdanden, så som till äldreboenden. Och ifall man går igenom något tungt får man genom lucias besök en liten paus och tänka på något annat och fint för en stund, sade Tika Sevón Liljegren.

 

 

Juryns hälsning till kandidaterna: njut!

Efter några timmars intensivt arbete var luciajuryn färdig och hade utsett årets luciakandidater. Samtliga jurymedlemmar var överens om att det var både spännande och intressant att få bekanta sig med ansökningarna.

– Tiden gick väldigt fort, det var fina ansökningar vi fick ta del av, sade Ingrid Biese.

Juryn hälsade även årets kandidater lycka till och önskade dem en fin tid, med många fina människomöten i olika sammanhang och fina upplevelser.

– Njut! Det här är något att minnas för livet, sade Tika Sevón Liljegren.

Årets luciakandidater är:

Betty Aschan – Esbo
Tindra Karlsson – Jomala
Emma Malm – Dalsbruk
Ida Wirén – Vanda
Madeleine Amoroso – Helsingfors
Janina Bäckman – Lojo
Fanny Jörgensen – Mariehamn
Emma Sahlin – Geta
Ellen Forsström – Helsingfors
My Esselström – Korsholm

Juryn har valt de tio kandidaterna bland de förslag som skickats in. Luciakandidaterna presenteras mer ingående 28.10, då också röstningen inleds. I samband med att du röstar på Finlands Lucia deltar du i luciainsamlingen. Du kan också delta i insamlingen utan att rösta på en kandidat, genom att överföra pengar till ett luciakonto eller via MobilePay. Läs mera om luciakandidaterna, Finlands Lucia och luciainsamlingen på www.lucia.fi.

Text: Annika Sjöblom

Foto: Jonas Jernström