Publicerad 19.10.2022

Juryn har gjort sitt val - här är årets luciakandidater

Luciajuryn 2022 sökte luciakandidater som har äkta engagemang, utstrålar värme och är bra på att sjunga. Finlands Lucia står i spetsen för en stor, gemensam satsning, där många frivilliga på många olika sätt hjälps åt för att luciaföljet ska kunna sprida glädje. En lika stor del av uppdraget är att arbeta för luciainsamlingen, vars medel används för att stöda barnfamiljer som har det svårt.

Luciajuryn 2022 bestod av Finlands Lucia 2015 Sonja Lehto, Hufvudstadsbladets redaktionschef Gunilla Celvin och programledaren Janne Grönroos, bekant bland annat från programmet Efter Nio på Svenska Yle. Deras uppgift var att bland de inskickade förslagen välja de tio kandidater som de tror att allra bäst skulle lämpa sig för uppdraget som Finlands Lucia.

Innan juryn stängde dörren om sig, för att tillsammans bekanta sig med kandidaterna och diskutera sig fram till ett gemensamt förslag, hade de var och en på sitt håll tänkt igenom vad de letar efter.

– Finlands Lucia ska ha utstrålning. Hon ska utstråla vänlighet, man ska bli glad och lycklig när hon kommer in i rummet. Det är viktigt att hon verkligen vill vara där, är stolt över traditionen och glad över att vara lucia. Sjungandet är också viktigt, men där finns det ändå en hel kör som hjälper. Den som kommer först in ska vara en stolt ljusbärare, sa Gunilla Celvin.

– Jag kommer först och främst att lyssna på sången, och så letar jag efter kandidater med varm och fin personlighet. Jag vill få en känsla av att kandidaten är empatisk och verkligen inser betydelsen av uppdraget, vad det innebär och hur viktigt det på riktigt är. Då ligger man bra till för min del, sa Janne Grönroos.

– Finlands Lucia ska vara varm, människonära och positiv. Att bry sig om andra är det allra viktigaste. Lucia ska ge så mycket som möjligt åt andra, sprida kärlek och värme. Det är viktigt att man ser hela helheten av vad arbetet går ut på, både uppdraget och luciainsamlingen. Man ger åt andra, sa Sonja Lehto.

Som tidigare Lucia är hon väl medveten om hur mycket uppdraget ger, men också kräver.

– Jag kommer att fästa uppmärksamhet vid helhetssynen på lucia och att man vet vad det går ut på. Det är roliga, men jättelånga och krävande dagar, och uppdraget sätter egentligen igång först efter kröningen. Sångrösten är viktig. Lucia och tärnorna sjunger mycket på äldreboenden och sjukhus, ofta för sådana som inte ens ser lucia, bara hör.

 

Lucias roll förändras

Jurymedlemmarna tog också upp att Finlands Lucias roll har förändrats under åren, i takt med samhället. Då man för något årtionde sedan fick välja vilken kandidat man röstade på egentligen bara på basis av en bild, har både kampanjtiden innan valet och lucias roll förändrats. De som röstar är intresserade av vad kandidaterna tänker, tycker och bryr sig om.

– Lucias roll har utvecklats under åren, i samhället och också i mina egna tankar. Som ung tonåring kollade man på brudar, men i dagens läge inser jag vikten av att lucia besöker till exempel äldreboenden och bjuder på ljus och hopp – och program! Utseendet har blivit totalt en bisak, sa Grönroos.

– Jag ser gärna att kandidaterna har något som de brinner för, kanske en utsatt grupp i samhället eller något, sa Celvin.

– Lucia vill göra något för andra och ge vidare av det goda, stämde Lehto in.

Spännande och ärofyllt uppdrag

– Det gick bra, vi hade ett bra samarbete och var överens om vilka kandidater vi skulle välja, sa juryn när de hade fattat sitt beslut.

– Det var jätteroligt att få vara med i den här nya rollen i år. Också tidigare år, efter att jag själv var Finlands Lucia, har jag varit med på något hörn, men nu var det ett alldeles nytt perspektiv. Det var jättespännande och en stor ära, sa Lehto.

Årets luciakandidater är:

  • Ida Ekberg, Björneborg
  • Wilma Grönqvist, Raseborg
  • Jenny Karlsson, Pargas
  • Moa Larsson, Mariehamn
  • Sofia Lax, Grankulla
  • Jenina Nyström, Helsingfors
  • Maja Pettersson, Pedersöre
  • Eva-Li Teir, Helsingfors
  • Karin Westerlund, Raseborg
  • Tilde Öhman, Jomala

 

Juryn har valt de tio kandidaterna bland de förslag som skickats in. Luciakandidaterna presenteras mer ingående 30.10, då också röstningen inleds. I samband med att du röstar på Finlands Lucia deltar du i luciainsamlingen. Du kan också delta i insamlingen utan att rösta på en kandidat, genom att överföra pengar till ett luciakonto eller via MobilePay. Läs mera om luciakandidaterna, Finlands Lucia och luciainsamlingen på www.lucia.fi.

 

Text: Johanna Savander
Foto: Hanna Rundell