Publicerad 13.12.2022

Lucia strålade i midvinterkvällen

Finlands Lucia 2022 Wilma Grönqvist kröntes i kväll av Cecilia Huhtala, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS.

Domkyrkan i Helsingfors var fylld till bredden då Finlands Lucia äntligen kunde krönas utan de restriktioner som coronapandemin medfört de senaste åren. Stämningen var fin och kröningens talare lyfte fram hur lucias ljus och värme är viktiga även i tider av mörker och oroligheter.

– Vi lever i oroliga tider, och själv ser jag mest hur det påverkar oss unga. Under dessa mörka tider, som inte bara beror på vår finska vinter, känns det som att tunneln till ljuset bara blir längre och längre. Men jag ser också att det finns hopp för en tryggare värld och en ljusare framtid. Det gläder mig att se vilken gemenskap luciatraditionen skapar, från syskonskaror som lussar tillsammans för familjen, och luciakören som förenas kring musiken, till alla oss som har samlats här i kväll, sade Cecilia Huhtala, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS.


– Bästa Wilma, jag vill önska dig och dina tärnor ett stort lycka till i ert fina uppdrag med att sprida ljus och hopp. Jag vill också tacka alla som har deltagit i luciainsamlingen och på så sätt hjälper många familjer. Trots dagens världsläge hoppas jag att vi alla i kväll kan gå hem med en aning öppnare dörr inom oss alla, sade Huhtala, som också själv som yngre flera gånger deltagit på Folkhälsans FamiljeKraft-läger, som en stor del av luciainsamlingens medel går till.

Sedan fäste Cecilia Huhtala årets luciasmycke runt halsen på Wilma Grönqvist. Smycket är skapat av den Kimitobördiga guldsmeden Ronny Illman. Mitt på silversmycket sitter en vit zirkon som symboliserar att något vackert kan födas ur mörker.


Utan frivilliga ingen lucia

Johan Westerlund framförde i början av kröningen kyrkoherdens hälsning.

– Att tända ett ljus, att sjunga en sång, att krama en vän, att besöka en ensam person är konkreta handlingar som för en stund kan förvandla mörker till ljus, hopplöshet till glädje. I kväll ger vi utrymme för just det här. Lucias sång och ljus, lucias medmänsklighet och kärlek hjälper oss att se ljuset och värmen, hoppet och framtiden, sade Westerlund.

Siv Sandberg, ordförande för Samfundet Folkhälsan, lyfte fram också alla de tiotals frivilliga och anställda som möjliggör all verksamhet kring lucia och insamlingen, samt blivande snickare och elmontörer på yrkesskola Axxell i Karis som byggt lucias nya vagn.

– Vagnen ser ut som om den kom direkt ur en Disneyfilm, och är ett uttryck för värderingar som är viktiga för oss inom Folkhälsan. För det första visar den att samhället behöver många olika människors kunnande och kreativitet. För det andra visar den att det är viktigt att det finns trygga ramar där yngre och äldre får ta sig an lagom stora utmaningar. Ingen av de studerande hade byggt en luciavagn tidigare, men tack vare god handledning blev resultatet jättefint, sade Sandberg.

– I dag vill jag därför särskilt lyfta fram alla som bidrar till luciainsamlingen med ert mod och er kreativitet. Du Wilma och de nio övriga luciakandidaterna, som vågade ställa upp som kandidater, vågade sjunga solo och vågade dela en del av ert liv med oss andra. Luciakören med dirigenten Jannike [Sandström] som tidigt på hösten börjar öva för att vi ska kunna njuta av er vackra sång. Alla frivilliga och anställda som bokar framträdanden, ordnar skjutsar och vet hur man tar bort stearinfläckar. Tack för er insats!


Årets gästartist Joel Forsström framförde bland annat låten O helga natt. På programmet stod också ett lucia-medley med Forsström, Luciakören samt Åshöjdens musikklasser åk 4–6.


– Ibland då man tänker på allt det som händer i världen just nu kan det vara svårt att fokusera på vart vi är på väg och vad som komma skall. Mitt bland alla dessa frågor som inte går att besvara, och den nöd som råder just nu på många håll, behövs lucia. En dag som den här – som sprider positiv energi, ljus, värme, glädje och hopp – är precis vad vi behöver. Allt det goda som lucia, och världens finaste tärnor, ger oss, sade Luciakörens långvariga dirigent Jannike Sandström.

– Under årens lopp har vi skrivit flera nya sånger till luciakröningen. Det här medleyt består av fjolårets sång En magisk kväll, Den klapp vi ger från 2013 och Vår vintervärld från 2018. Finns det ljus så finns det hopp, presenterade Sandström.


Kortegen tillbaka efter coronapaus

Efter kröningen var det dags för stämningsfull folkfest då Finlands Lucia 2022 Wilma Grönqvist och luciakortegen åkte genom ett snötäckt Helsingfors centrum där många åskådare samlats längs gatorna.


Nu väntar en intensiv tid av förberedelser för Wilma Grönqvist och de andra drygt 30 frivilliga som är med och förverkligar årets luciaturné runt om i landet. Lucia står för ljus, glädje och medmänsklighet. Lucia och Luciakören gör närmare 100 besök på sjukhus, äldreboenden och evenemang i december och januari.

Finlands Lucia förvaltas av Folkhälsan i samarbete med Hufvudstadsbladet och Svenska Yle.

Text: Mira Honkavaara
Foto: Askar Ibragimov, Mira Honkavaara, Heidi Furu


Du hinner ännu delta i luciainsamlingen

Finlands Lucia 2022 Wilma Grönqvist är frontfigur för luciainsamlingen, som fortsätter över årsskiftet.

– Luciainsamlingen fortsätter till januari, så man ska gärna fortsätta donera om man bara kan. Jag har själv jobbat med familjer som behöver stöd på Folkhälsans läger, och det hjälper mer än man kan tro, att barnen får göra någonting extra i vardagen, och stödet till föräldrarna är det vackraste. Luciainsamlingen är otroligt viktig, säger Finlands Lucia 2022 Wilma Grönqvist.

I år är luciainsamlingen extra viktig eftersom familjer i redan svåra situationer är de som påverkas mest under mörka tider, påminner luciakrönaren Cecilia Huhtala, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS, som själv fått hjälp tack vare insamlingen.

– FamiljeKraft-lägren som pengarna från luciainsamlingen går till har jag och min familj deltagit i ett flertal gånger. Jag kommer från en orolig familj som präglats av missbruk, psykisk ohälsa och ekonomiska svårigheter. Lägren som Folkhälsan ordnar gjorde att vi barn fick släppa det stora ansvaret vi kände hemma, och fick vara barn igen, samtidigt som våra föräldrar fick slappna av i några dagar. Luciainsamlingen ligger därför extra nära mitt hjärta och jag är så tacksam att de här lägren ännu ordnas i dag, sade Huhtala i sitt kröningstal.

– Med de insamlade medlen får familjer stöd i att skapa trygga ramar där barn och unga kan vara kreativa och modiga, säger Samfundet Folkhälsans ordförande Siv Sandberg.

Luciainsamlingen samlar in medel för att stöda barnfamiljer som har det svårt i sin vardag. Under 2021 inbringade insamlingen 174 700 euro. Årets insamling pågår till och med 31.1.2023. Du kan läsa mera om och delta i insamlingen på www.lucia.fi.