Publicerad 13.12.2021

Lucia kommer med budskap om hopp, medmänsklighet och glädje

Finlands Lucia 2021 Tilde Polviander kröntes på luciadagens kväll av Mika Salminen, hälsosäkerhetschef och professor vid THL. Vacker musik och tänkvärda tal genomsyrade den stämningsfulla luciakröningen, som kunde ses både på plats och genom direktsändning i tv.

Domkyrkan i Helsingfors fylldes sakta under måndagseftermiddagen med ett mjukt sorl av prat och skenet från luciaföljets ljus skapade stämning under kröningen. Corona-anpassningar till trots var stunden fylld av både värme och glädje då Tilde Polviander kröntes till Finlands Lucia 2021 av Mika Salminen, hälsosäkerhetschef och professor vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland, THL.

– Det är en stor glädje och ett privilegium att få vara med om den här varma traditionen med dess budskap av hopp, medmänsklighet och glädje, sade Salminen.

Han pratade varmt om lucia som en av de finaste och gladaste av traditioner som hör till det finlandssvenska i Finland. Salminen betonade att lucia på många sätt är betydelsefull och inte minst genom rollen som frontfigur för luciainsamlingen, som hjälper personer som av olika orsaker lever under pressade förhållanden.

– Tilde, du sade själv i intervjun du gav då du blev vald, att ”nu under coronatiden behövs insamlingen mera än någonsin” och detta håller jag absolut med om.

 

De två gånga åren har för många varit extra tunga på grund av pandemin, och speciellt för barn och unga samt äldre.

– Verkningarna av den långa bristen på normala sociala kontakter förorsakade av karantäner, skolstängningar och distansundervisning kommer att komma fram med fördröjd verkan, men vi vet redan att de haft en betydande inverkan på mental hälsa och inlärning, sade Salminen och lyfte fram vikten av allt det arbete som görs för att hjälpa dem som har det svårt i pandemitiderna.

Salminen avslutade sitt tal med att önska lucia lycka till inför sitt viktiga uppdrag.

– I många institutioner och under många tillfällen ser otaliga människor förväntansfullt fram emot det ljus, det hopp och den värme som lucia bringar med sig vart hen än vänder sig, sade Salminen och krönte därefter Tilde Polviander till Finlands Lucia.

En strimma dagsljus i mörkret

Kyrkoherde Johan Westerlund välkomnade alla som följde med luciakröningen, både dem som satt bänkade i kyrkan och dem som följde med kröningen via skärm.

– I kväll kan vi låta den här ljusa och varma kyrkan hjälpa oss att se ljuset och värmen, hoppet och framtiden. I kväll välkomnar vi lucia som med ljuset och sången är det godas budbärare, sade Westerlund.

Liksom tidigare år skapade musiken en varm stämning under hela kröningstillfället. Publiken fick njuta av såväl traditionella julsånger, såsom Betlehems stjärna och Stad i ljus, av Tilde Polvianders vackra solosång i Julens tid är här och av Luciakörens och Johanna Grüssners gemensamma insats i Koppången. Nytt för i år var även En magisk kväll, som skrivits speciellt för Finlands Lucias kröningsfest av luciakörens dirigent Jannike Sandström och Niklas Rosström. Också Cantores Minores medverkade i år och sjöng först från läktaren och senare nere tillsammans med de andra i En magisk kväll.

– Sången handlar om återseendet, om hur vi tillsammans återses här i en magisk kväll. Den kan handla om själva kröningen, men kan också tolkas mer generellt och ses hoppgivande. Vi finns här för dig – det behöver vi höra extra mycket nu då läget känns osäkert, sade Sandström och gladde sig över att luciakröningen blev ett tillfälle för Luciakören att tillsammans få sjunga och dessutom kunde genomföras inför publik.

Siv Sandberg, ordförande för Samfundet Folkhälsan, talade om hur lucia kan komma med ljus i mörkret, också i stunder då det känns som om dagsljuset jagas av mörkret.

– Du Tilde får som Finlands Lucia 2021 komma med en strimma dagsljus till alla oss som vid det här laget är hjärtligt trötta på pandemi och osäkerhet. Du behövs! Lycka till i ditt uppdrag, sade Sandberg.

 

Sandberg tackade också å Folkhälsans vägnar alla dem som ställt upp för att förverkliga Finlands Lucia, särskilt alla de tio luciakandidaterna och de familjer som varit med om att ge kampanjen röster och ansikten i offentligheten.

Trygga besök med lucia även i år

Finlands Lucia 2020 är frontfigur för luciainsamlingen, som fortsätter ända fram till slutet av januari 2022. Tilde Polviander gläds över luciauppdraget och kommande möten.

– Jag ser fram emot att få sprida budskapet och få träffa människor. Att få sprida värme och ljus. Det ska bli jättefint, sade hon.

 

I år, liksom ifjol, anpassade luciakröningen på grund av coronapandemin enligt rådande restriktioner. Lucia kröntes i Helsingfors domkyrka, där publikmängden begränsats. Även detta år fick luciamarknaden och kortegen inhiberas, och den sedvanliga folkfesten i Helsingfors centrum uteblev. Pandemitider till trots blev kröningen en stämningsfull tillställning och lucia med följe fortsätter sprida värme under kommande besök, som även de planerats för att kunna hållas på ett tryggt sätt.

De medel som fås genom luciainsamlingen används för att stöda barnfamiljer som har det tungt i sin vardag. Under 2020 inbringade insamlingen 171 000 euro. Årets insamling pågår fram till den 31.1.2022. Du kan läsa mer on insamlingen och Finlands Lucia samt delta i luciainsamlingen på www.lucia.fi.

Text: Annika Sjöblom

Bild: Askar Ibragimov, Rosa Welander