Publicerad 25.10.2021

Årets luciakandidater samlades för De tios dag

Det var tio förväntansfyllda luciakandidater som i dag samlades i Folkhälsans huvudbyggnad i Helsingfors. De tios dag kickar i gång årets luciasäsong och i slutet av veckan inleds även röstningen.

Det är en hektisk oktobermåndag för årets luciakandidater, och stämningen i Folkhälsans huvudbyggnad är både varm och fylld av förväntan. Under De tios dag står såväl intervjuer, fotograferande som sångövningar på schemat och dessutom får kandidaterna information om luciainsamlingen, kandidattiden och röstningen. Efter ett annorlunda 2020, med många restriktioner och specialarrangemang, är årets luciakandidater ivriga på att få sprida ljus och glädje.

På bilden högst upp på sidan årets luciakandidater. Bakre raden från vänster: Denjah Leinson, Astrid Lindholm, Tilde Koroleff, Emelie Jugner, Cecilia Lasén. Främre raden från vänster: Sandi Bengts, Anna Hasselblatt, Anna-Matilda Rosendal, Tilde Polviander, Ronja Vinberg.

 Årets luciakandidater ser framemot luciakampanjen. 

På plats på Topeliusgatan finns förutom årets kandidater även Anna-Kajsa Edström, medlem i luciajuryn och Finlands Lucia 2017, som gärna delar med sig av sina tips till årets kandidater.  

– De tios dag är en speciell dag och ett minne för livet, det är roligt att få vara med igen! Njut av tiden som luciakandidat. Fokus under kampanjen ligger på insamlingen, så lyft fram den, använd dig av sociala medier för att nå ut, var aktiv under dagen då din kandidatpresentation publiceras och visa att du verkligen vill göra det här, säger Edström.

Edström minns luciatiden med värme och uppmanar alla att vara närvarande i stunden under de kommande besöken.

– Fokusera på besöket i fråga, visa att du är här tillsammans med dem ni besöker. Och du som blir vald till Finlands Lucia: njut, du har massvis med upplevelser och fina möten framför dig – detta händer bara en gång i livet!

Också Ingrid Enckell, Finlands Lucia 2020, berättade om luciauppdraget via en videohälsning och pratade varmt om vikten av att stötta varandra under hela luciatiden. 

Anna-Kajsa Edström delar gärna med sig av sina tips för årets luciakandidater.

Trygga tillställningar med musik som berör

Ännu är det oklart hur coronaläget i december kommer se ut. Folkhälsan arrangerar kröningen och luciabesöken enligt då rådande restriktioner och ser till att de blir ljusa, stämningsfulla och trygga tillställningar, för både luciaföljet och publiken.

– Vi hoppas kunna ordna årets kröning i Helsingfors domkyrka med publik, och därefter arrangera turné med besök även inomhus, men följer självklart med läget. I fjol gjorde lucia besök både virtuellt och utomhus, och särskilt utomhusbesöken fick fin feedback, säger Viveca Hagmark, direktör för Folkhälsans förbund.

 Viveca Hagmark är direktör för Folkhälsans förbund.

Hagmark ser fram emot en fin luciaperiod och berättar att musiken är något som speciellt betonas i år.

– Musiken och sången är en stor del av lucia, den berör och via musiken blir kontakten väldigt fin. 

Luciakampanjen, som framför allt är en insamling, görs till förmån för utsatta barnfamiljer, vilket Hagmark finner högst angeläget.

Genom luciainsamlingen kan vi hjälpa barnfamiljer i utsatt läge. På FamiljeKraft-lägren får familjerna stöd både från våra sakkunniga och från de övriga i gruppen och dessutom några dagars avbrott från vardagen. Många kan efter det här se på sin situation med nya ögon och finna nya lösningar.

Start för luciavalet på söndag

Luciakandidaterna presenteras mer ingående söndagen den 31 oktober, då också röstningen inleds. I samband med att du röstar på Finlands Lucia deltar du i luciainsamlingen. Du kan också delta i insamlingen utan att rösta på en kandidat, genom att överföra pengar till ett luciakonto eller via MobilePay. Läs mera om Finlands Lucia och luciainsamlingen på www.lucia.fi.

Finlands Lucia är ett samarbete mellan Svenska Yle, Hufvudstadsbladet och Folkhälsan.

Foto: Henrik Schütt, Askar Ibragimov, Annika Sjöblom

Text: Annika Sjöblom