Publicerad 26.10.2022

Luciasäsongen är här – bland de tio finns Finlands Lucia

Det blev en fartfylld dag för årets luciakandidater som samlades i Folkhälsans huvudbyggnad i Helsingfors. De tios dag inledde årets luciasäsong och i slutet av veckan kommer luciavalet i gång.

Ute faller oktoberregnet men inne är stämningen varm och förväntansfylld då årets luciakandidater träffas i Folkhälsans huvudbyggnad för De tios dag. Kandidaterna har fullt upp med intervjuer, fotograferingar och sångövningar, därtill får de information om luciainsamlingen, kandidattiden och röstningen.

På bilden högst upp på sidan årets luciakandidater. I främsta raden fr.v. Karin Westerlund från Raseborg, Wilma Grönqvist från Raseborg, Jenina Nyström från Helsingfors och Maja Pettersson från Pedersöre. I mellersta raden fr.v. Eva-Li Teir från Helsingfors, Moa Larsson från Mariehamn, Tilde Öhman från Jomala och Jenny Karlsson från Pargas. I bakre raden fr.v. Sofia Lax från Grankulla och Ida Ekberg från Björneborg.

Finlands Lucia 2021 Tilde Polviander är också på plats för att dela med sig av sina bästa tips till årets luciakandidater.

– Jag minns hur pirrigt det var på De tios dag för ett år sedan, men väldigt roligt och förväntansfullt. Jag märker på stämningen här i dag att kandidaterna känner lika. Det är skönt att inte själv behöva vara nervös men väldigt kul att få hänga med då man själv varit med tidigare, säger Tilde Polviander.

– Det är häftigt att tänka att Finlands Lucia 2022 finns här! Jag har ingen aning om vem det är, men hon är här.

Tio kandidater och en coach. Kandidaterna fr.v. Karin Westerlund, Wilma Grönqvist, Maja Pettersson, Tilde Öhman, Eva-Li Teir, Moa Larsson, Jenny Karlsson, Sofia Lax, Jenina Nyström och Ida Ekberg. Längst fram på bilden Finlands Lucia 2021 Tilde Polviander.

”Unikt att få vara luciakandidat”

Tilde Polvianders bästa tips för kandidaterna är att ta vara på kandidattiden.

– Det här är en unik grej, det är inte alla som får vara luciakandidat. Man bidrar till en jätteviktig sak, luciainsamlingen, det är väldigt viktigt och fint och det som kandidaterna gör har betydelse.

Samma gäller för tiden som Finlands Lucia.

– När jag valdes fick jag höra att tiden som lucia kommer att gå snabbt, att det är viktigt att njuta. Det är sant! Ta vara på varje sekund, det här är något du kommer att minnas resten av livet, tipsar Tilde Polviander.

– Och när du är lucia, var dig själv. Du har en roll som lucia, men du har fått den av en anledning, att du är den du är.

Luciakampanjen, som framför allt är en insamling, görs till förmån för utsatta barnfamiljer.

– Lucia har en viktig uppgift i att sprida ljus, glädje och värme – men oberoende av vem som väljs till Finlands Lucia har alla tio luciakandidater en otroligt viktig uppgift, att sprida budskapet och informationen om luciainsamlingen. Vi är väldigt tacksamma över all den tid de tio ger till förmån för det betydelsefulla ändamålet, säger Malin von Koskull, Folkhälsans verksamhetsledare i Nyland.

– Genom luciainsamlingen kan vi bland annat hjälpa barnfamiljer som har en belastande vardag.

Start för luciavalet på söndag

Luciakandidaterna presenteras mer ingående söndagen den 30 oktober, då också röstningen inleds. I samband med att du röstar på Finlands Lucia deltar du i luciainsamlingen. Du kan också delta i insamlingen utan att rösta på en kandidat, genom att överföra pengar till ett luciakonto eller via MobilePay. Läs mera om Finlands Lucia och luciainsamlingen på www.lucia.fi.

Finlands Lucia arrangeras av Folkhälsan i samarbete med Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.

Text: Mira Honkavaara
Foto: Karl Vilhjálmsson och Rosa Welander