Publicerad 22.11.2023

Ge en betydelsefull gåva – stöd luciainsamlingen

Julen närmar sig och för många börjar det också vara dags att fundera på gåvor åt nära och kära. Folkhälsan erbjuder även i år en immateriell luciagåva som kan köpas på Finlands Lucias webbsida. Försäljningsintäkterna går oavkortat till luciainsamlingen.

– Det är ett hållbart val att i stället för att köpa någon sak göra en inbetalning som gör gott. Som bevis får du ett fint kort med en hälsning att ge vidare, berättar Stina Heikkilä, HR- och utvecklingschef på Folkhälsan.

– Det kan också vara bra med en sista minuten-present ibland, som du smidigt och snabbt får direkt till eposten, fortsätter Heikkilä.

Den betydelsefulla gåvan kan ges i valörerna 25, 50 och 75 euro och hittas på Finlands Lucias webbsida. Betalningen sköts via webbshopen på lucia.fi och ett kort kommer till din epostinkorg efter genomförd betalning. Du kan sedan antingen skriva ut hälsningen eller skicka den vidare. Både ditt och mottagarens namn samt en hälsning syns på kortet.

– På det här sättet understöder man också luciainsamlingen. Inkomsterna från den immateriella gåvan går oavkortat till förmån för barnfamiljer i utsatta situationer, fortsätter Heikkilä.

En del av luciainsamlingens medel används till Folkhälsans FamiljeKraft-läger, där familjer får chansen till viktigt kamratstöd och avbrott från vardagspusslet.

Inga luciamärken säljs i år

På grund av märkbart minskad försäljning av luciamärken under de senaste åren, har Folkhälsan i samråd med lokalföreningarna bestämt att slopa märkena. Andra faktorer som påverkade beslutet är ett svalnat intresse för att sälja luciamärkena samt att varje osålt märke inneburit en förlust för oss. Den miljömässiga aspekten med ett metallpins har också diskuterats.

Folkhälsan värnar om luciatraditionen och den värme den sprider i mörka tider, samt om den viktiga luciainsamlingen till förmån för utsatta barnfamiljer.