När vardagen är en enda stor cirkus

Högljutt och bråkigt med många starka viljor. Med två NPF-barn i familjen är vardagen en utmaning.

– Att få en paus från stöket var alldeles underbart, säger Camilla Järvinen om sommarens FamiljeKraft-läger.

I den stora soffan hemma hos familjen Järvinen-Forsman i Nykarleby får hela familjen plats. Labradoren Bella vill också vara med och hoppar upp i famnen på åttaåriga Julie.

– Det kanske ser ganska harmoniskt ut, men verkligheten är ofta en annan. Vardagen hemma hos oss är som en enda stor cirkus – livat och högljutt med mycket drama, säger Camilla Järvinen.


Av familjens tre döttrar har två en NPF-diagnos (förkortning av neuropsykiatrisk funktionsvariation). Inför skolstarten konstaterade läkarna att minstingen Julie lider av adhd och trotssyndromet odd, medan storasyster Meya strax efteråt fick sin adhd-diagnos. Julie är utåtagerande och explosiv, medan Meya slöt sig in i ett skal. För henne tog sig diagnosen i stället uttryck i problem med kompisar, snatteri och ett självskadebeteende som blev så pass svårt att hon under hösten 2022 togs in på den barnpsykiatriska avdelningen i Vasa i åtta veckor. Men tack vare bra vård och fungerande mediciner har hon i dag hittat tillbaka till en normal vardag. I höstas började hon i högstadiet, och trivs i sin nya skola.

Det är mamma Camilla Järvinen som berättar. De tre döttrarna Meya, Clara och Julie fyller i detaljer och säger emot om mamma inte får allt rätt, medan pappa Andreas Forsman nickar instämmande. Det är också Camilla som varit drivande i att försöka få reda på varför vardagen är så kaotisk.

– Med Julie visste jag redan tidigt att allt inte stod rätt till. I dagis och förskolan verkade allt normalt, men när hon kom hem fick hon ofta extrema vredesutbrott, till synes helt utan orsak.

Vardagen med två barn som har en NPF-diagnos har sina utmaningar. Andreas beskriver det som en tillvaro där det aldrig är riktigt tyst.

– Det är hela tiden någon som pratar högljutt, skriker eller sjunger. Enkla saker som att få iväg dem till skolan eller att göra läxorna är ibland nästan omöjligt.

Under fjolåret var Camilla så pass trött att hon inte längre klarade av sitt arbete inom hemvården, utan sjukskrevs under en längre period. Julie nickar. Även hon märkte att allt inte var okej med mamma:

– Hon sov typ hela tiden.

Det som många gånger räddat tillvaron är Camillas förmåga att be om hjälp och hitta lösningar. Det var också hon som hittade information om Folkhälsans FamiljeKraft-läger och genast visste att det här var något för hennes familj.

– Det var underbara, kravlösa dagar med mycket kvalitetstid både för oss som familj och som par. Det bästa var att få ett avbrott i vardagen, att få släppa alla hushållssysslor och gå till dukat bord fyra gånger om dagen.

För Andreas som haft svårare att acceptera flickornas diagnoser innebar lägret en möjlighet att få diskutera vardagen med andra föräldrar i samma situation. Där kände han sig trygg och vågade öppna upp om känslor och funderingar som han hittills inte velat dela med någon.

– Jag har inte haft lika lätt som Camilla att prata om vad vi går igenom, säger han.

Mer än så hinner de inte berätta innan barnen tar över showen. Clara berättar att hon åt massor av vattenmelon hela dagarna, Julie är stolt över att hon fick vara med och klättra i äventyrsparken, medan Meya gillade att hänga på stranden. Det var mycket lek och utomhusvistelse, och alla trivdes.

– Skriv att det var ett jätteroligt läger!

Just nu gör hundvalpen Bella att det är extra mycket cirkus i huset på Älvgränd. Men Camilla och Andreas hoppas att det tillståndet är tillfälligt.

– Tanken med Bella är att hon ska ha en lugnande effekt på barnen, någon som de kan ta hand om och gosa med i soffan. Men så länge hon är valp fungerar det förstås inte riktigt.

Text: Sonja Finholm
Foto: Eva-Stina Kjellman


Fakta – Familjen Järvinen-Forsman
Vem: Mamma Camilla Järvinen, hennes äldsta son Nico 23, pappa Andreas Forsman och parets gemensamma döttrar Meya 13, Clara 10 och Julie 8. Till familjen hör även labradoren Bella.
Var: Familjen bor i Nykarleby. Camilla är hemma från Karis och Andreas är ursprungligen Pedersörebo.
Aktuella som: Två av barnen har NPF-diagnoser. I somras deltog familjen i Folkhälsans Familjekraftläger i Yyteri, Björneborg.
NPF: Förkortning av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Hit räknas diagnoser som adhd, add,språkstörningar, AST (autismspektrumtillstånd) och Tourettes syndrom.
ODD: Ett syndrom som gör att barnet uppvisar ett mönster av negativt, fientligt och trotsigt beteende. De blir snabbt arga, protesterar mot vuxnas krav och hamnar lätt hamnar i bråk och slagsmål.

Fakta – FamiljeKraft-läger
De medel som fås genom luciainsamlingen används för att stöda utsatta barnfamiljer. En del används till Folkhälsans FamiljeKraft-läger, där familjer får chansen till viktigt kamratstöd och avbrott från vardagspusslet. FamiljeKraft-lägren ger familjerna en chans till semester och ett avbrott från vardagspusslet. Lägren, som ordnas i samarbete med Svenska semesterförbundet, får år efter år positiv feedback av deltagarna. Årligen ordnas 4 läger, varav ett varit specifikt inriktat till ensamstående föräldrar och deras barn. I varje läger deltar kring 10–12 barnfamiljer.

Läs mer om luciainsamlingen här.  

 

 

Så här deltar du i insamlingen

Donation med MobilePay.
Om du vill använda MobilePay appen kan du betala in önskad summa till numret 61638.
100% av din donation tillfaller insamlingen om du använder MobilePay.

Donation genom överföring till bankkonto.
Om du vill delta i insamlingen kan du betala in önskad summa på något av våra insamlingskonton:
Aktia FI12 4055 1120 0450 79
Nordea FI64 1562 3000 1093 32
Danske Bank FI74 8000 1870 8920 73

Donation med SMS meddelande.
Du kan även donera 5, 10 eller 20€ per SMS genom att skicka ett sms till nummer 17191.
För att donera 5€ skriver du: 5e lucia ditt namn.
Vänligen notera att avgiften som SMS tjänsten uppbär från oss är hög, och om du använder en annan metod än SMS tillfaller en större del av summan luciainsamlingen. (Av en SMS-donation på 5€ tillfaller 3,20€ insamlingen, av 10€ tillfaller 6,60€ insamlingen och av 20€ tillfaller 13,60€ insamlingen).